Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 21., szerda

Dijazottaink 2012-ben.


Pomelo Narancs Ágyas Déligyümölcs Párlat 2012.

Ezzel a párlattal el is érkeztem pincészetünknek az utolsó eddigi ezüstérmes italáig. Ezt is, ahogy az előzőt az I. Nógrád-megyei Palóc Pálinkaversenyen sikerült elnyernünk még pedig a feleségem nevén futó Ágyas déligyümölcs párlattal a Pomelo Naranccsal. Ez a párlatunk a versenyen az 534-es minta számmal futott, és 42%-os alkoholtartalomra lett beállítva. A 3-as asztal volt hivatott lezsűrizni. Természetesen ennél az asztalnál is a hagyományos módon zajlott a zsűrizés. Az első szempont, amelyre pontot osztottak az illat tisztaság volt. Szöveges értékelésben tisztának tartották, és így a maximum 3 pontot adtak rá. A folytatásban a második szempont ugyan ennek az illatnak a karaktere, élénksége, frissessége, intenzitása volt. Erre a maximum pontszám az 5 lett volna, de itt elcsippentettek egyet tőlem és csak 4-et adtak mind annak ellenére, hogy azt írták intenzív citrusos illat. A következőkben az íz, a zamatok pontjai következtek, ebben is elsőként az íz tisztasága, ahol szintén a maximum kapható 3 pontot meg is kaptuk azzal a magyarázattal, hogy tiszta. Az íz szempont második felében az íz karaktert pontozták ahol a testesség, élénkség, fajtajelleg volt a főszempont. Itt rögtön el is kaptak tőlünk két pontot és csak 3-at adtak, amit azzal magyaráztak meg, hogy kissé kesernyés. Ez pedig azért van így, mert túl sok héj lett beleáztatva, de azért hozzá tették, hogy hosszú narancsos íz érezhető. Végül az utolsó szempont az előzőeknek az összhatása, harmóniája és a tartóssága lett. Az adható 4 pont helyett egyet itt is lecsíptek azzal az indoklással, hogy nem teljesen harmonikus a kesernyesség miatt. Ezeket összeadva így aztán 16 pont jött ki, amelyért az ezüstérmet meg is kaptuk. A zsűritagjainak neve olvashatatlan aláírású. Valószínűnek tartóm, hogy túl sok pomelot nem ettek meg életükben, mert akkor tudnák, hogy annak alapból kesernyésebb íze van, mint a narancsnak, amely inkább édeskésebb. Végül azt sem igazán értettem, hogy a csúcs zsűri ezt vajon miért nem kóstolta, és miért nem bírálta lefelé, vagy felfelé, ahogy az előző két minta esetében, ahol egy aranyat ezüstre, és egy bronzot pedig ezüstre módosítottak. Ezeken túl természetesen pincészetünk elégedett ennek a párlatnak a szereplésével. Odahaza pincészetünkben ezt a párlatot nem bíráltuk előzőleg, de az alapanyag kiválósága miatt várható volt a jó szereplés.

Sajnos képeket ezúttal nem tudtam feltölteni, mert az ingyenes kép tárhelyemnek elértem a határát és a rendszer nem engedte ennek ellenére azt később még közzé fogom tenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése