Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 23., péntek

Merlot Szőlő Érlelt Törkölypálinka 2012.


246.

2012/1123

AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY

  Merlot szőlő
  akácfa hordóban érlelve
 
 
 
 Különleges ez a mai napi párlat, amelyet bemutatni kívánok. Különleges, mert különleges naphoz, különleges ital is jár. Évek múlva nem marad más ezekből a napokból csak az emlékek, a szép, vagy a csúnya dolgok maradnak meg nyomott hagyva az ember lelkében örökre. De ez egy szép nap, amely mindörökre emlék marad, és ehhez méltó ital is szükségeltetik, amely legalább annyi ideig megmarad, mint az emlékeink. Ha pedig már egyszer a törkölypálinkák világához értünk, akkor maradjunk is itt. Igaz nem éppen egy tizennyolc éves leány itala ma a merlot hordóban érlelt törkölypálinka, de ahogy a leány sem a mának készül, hanem a jövőnek, úgy ez az ital is a jövőnek készül, és eljön majd az az idő, amikor a leányból asszony lesz, a párlatból, pedig valódi pálinka. A szekszárdi borvidék egyik valódi különlegessége a törkölypálinka, ezen belül, pedig a merlot is teljesen egyedi szőlőfajta illataival és zamataival ezeken a lankákon. Ahogy már eddig is megszokhatták, úgy most is a fahordós érlelés rejtelmeibe is megpróbálkozunk elmerülni. Az oxidációs folyamatokat a nyomokban jelenlevő vas és rézionok katalizálják párlatunkban. Régebben az észterképződést tekintették az érlelés egyik legfontosabb hatásának, mivel feltételezhető volt, hogy a kellemes illatú észterek jelentős mértékben részt vesznek az érlelt ital aromájának kialakításában. Az újabb vizsgálatok, amelyet a Szeszipari Kutatóintézetben végeztek el, azonban ezt az elképzelést nem igazolták, nem támasztották alá. Az érlelt párlatok észtertartalmát kémiai úton elbontva megállapították, hogy a párlat illata számottevően nem változott, ami azt jelenti, hogy az eddigi felfogással ellentétben az észtereknek az aroma kialakításában nincs akkora szerepük, mint azt korábban gondolták volna. Ez a merlot törkölypálinka 4 hónapot tölt akácfa hordóban. Színe zöldessárga. Illatában az édes törkölyös jegyeket szépen egészítik ki a fás fűszerek, kávé, kakaópor. Illatában és ízében is jelentkezik a merlot játékossága, kereksége. A csoda a pohárban mintegy kitöltés után 5 perccel mutatkozik meg igazán, addig szépen nyílik. Szájba véve kerek és lágy, elegáns vaníliás, fahéjas, kávés jegyekkel. Hosszú utóízű, jó egyensúlyú pálinka. Fogyasztás előtt a pohárban (3-5 percig) feltétlenül levegőztetni kell! Javasoljuk a poharat eközben kézzel melegíteni!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése