Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 5., hétfő

Kékoportó Natúr Törkölypálinka 2012.


235.
2012/1105
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
  Kékoportó szőlő
  üvegben érlelve


A most bemutatásra kerülő pálinka a natúr párlatok törkölypálinkák családjába tartózik. Már tavaly is készítettem a törkölyéből italt, mert a szőlőből, mindig bort is készítettem. Kedveltem mindig ezt a fajta szőlőt, hiszen évek óta több hektáron dolgozunk benne, és nagyon hálás tud lenni a hozzáértő gondoskodásért. Érdekessége, hogy Európában, elsősorban a szőlőtermesztés északi határa közelében fekvő országokban termesztik. Ezzel szemben nálunk Magyarországon főként a déli mediterrán éghajlatú területeken készítenek belőle felejthetetlen borokat. Bogyói kicsik, gömbölyűek, sötétkékek, vékony héjúak, lédúsak, rendszerint savszegények. Rövid tenyészidejű, korai érésű fajta. Szeptember első felében érik, viszont szüretelésének idejét inkább a termés egészségi állapota határozza meg. Rendkívül érzékeny mindenféle betegségre, amely szőlőt érheti, ezért is nagy odafigyelést igényel. Étkezési célra is gyakran használják, amit korai érése, kedvező fürtfelépítése és ritkaságnak számító kék bogyószíne indokol. Bora szép színű, finom csersavtartalmú, kifejezetten lágy karakterű, ugyanakkor fajtajelleges ízű és zamatú, különösen a délies jellegű termőhelyeken. Ugyanezeket a tulajdonságokat képes felvonultatni a vele kapcsolatos párlatok mindegyikében. Most már elárulom, hogy a kékoportóról van szó, vagy más néven a Portugieseről. Az ültetvény, amelyen dolgozom túlterhelt ezért vörösbort nem tudok belőle készíteni, de a rozéval évről-évre megpróbálkozom. Így persze a törköly is egészen más lesz, mint ha vörösborként lett volna a szőlője kezelve. A portugálok levédették a névhasználatát, mert sajátjuknak tekintik a szőlőfajtát, pedig van, aki úgy gondolja, hogy inkább osztrákfajta. Nálunk a szekszárdi borvidéken nem lesz magas a cukortartalma, így a törkölyéből kinyert pálinka is szolidan hoz. Ennek ellenére illat és zamata anyagai mégis olyan karakteresek, hogy érdemes a készítésével bíbelődni. Alacsony savtartalma a párlatban is simaságot, simulékonyságot okoz. Ízében málnacukros, gyümölcsös, enyhén likőrös, üdítő kékoportó íz. Vannak, akik magas alkoholon szeretik, de én úgy vélem, hogy a benne rejlő ízkavalkád némileg alacsonyabb alkoholfokon sokkal jobban ki tud bontakozni. Kis mennyiségben ajánlom fogyasztását, mert így a vörös szőlő minden jótékony hatása előjön belőle. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése