Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 8., csütörtök

Dijazottaink 2012-ben.


Cseresznyeszilva Érlelt Vadgyümölcs Pálinka 2011.


Továbbra is folytatom a díjnyertes párlataink sorozatot, mert örömmel tehetem, hiszen van még belőle jó pár, amelyet felvonultathatok nem kis büszkeséggel. Ezúttal is a Vas-megyei Pálinkaversenyen eredményt elért ezüstérmes párlattal. Ennek több különlegessége is van. Már maga a párlat vadgyümölcsből készült, még pedig a Cseresznyeszilvából, amely például idén egyáltalán nem is termett felénk gyümölcsöt a tavaszi fagyok következtében. A másik komoly különlegessége, hogy fahordós érlelésű párlatról van szó, amely már az üvegben is jól látható. Aranysárga színe sajnos nem hozta az arany színt az éremben is, de azért is elégedettek vagyunk a szereplésével. 


Az elismerés nyilvánvalóan oklevélben is megnyilvánult, amelyen azért itt is szokásukhoz híven több hibát is ejtettek a szervezők. Az első és hibátlan felírat a nevezési kategória, mert ezt a termékünket valóban a vadgyümölcsök kategóriába neveztük. A tulajdonosa a párlatnak a feleségem a pincészet tulajdonosa, de az ő nevét ezúttal is hibásan voltak képesek felírni. A párlat megnevezése szintén hibás, mert a teljes megnevezés első szótagát írták fel. A minősítés ezúttal nem hibás, mert valóban a pontok alapján is csak ezüstérmes ez a pártlat.


Ez a fotóm nem igazán jól sikerült, amely arról szólna, hogy az érmet a párlat nyakába akasztottam, hiszen valójában ő is az, amely azt megérdemli és csak egy kicsit van közünk nekünk közreműködőknek a létrejöttében. Persze az, aki már próbált ilyen gyümölcsöt olyan mennyiségben összeszedni, hogy abból párlat is készülhessen az pontosan tudja, hogy eléggé elvetemültnek kell lenni ahhoz, hogy ezt az utat végig tudjuk járni a gyümölcs összeszedésétől, a megfelelő érem elnyeréséig. Nekünk nem először, és reméljük nem utoljára összejött, és ezért hálát adunk Istennek, mert a gyümölcsöt ő adja nekünk, vagy ő vonja el tőlünk szándéka szerint.


A következőkben ismét a szakmai megítéléséről ejtenék egy pár szót, hogy akit érdekel annak bővebb információja legyen erről. Egy ponttal értékelték kevesebbre ezt a párlatot a vadőszibarack párlatunknál, így ez 17 ponttal lett ezüst érmes, az pedig, mint emlékszünk rá 18 ponttal kapott ezüstöt arany helyett. 34 nevezett párlat volt ebben a kategóriában, de érdekes módon az érlelés módjában itt nem tettek különbséget az egyes párlatok között. Holott nyilvánvaló, hogy egy hordós érlelésű párlat, vagy egy gyümölcságyon érlelt párlat egészen más hatást vált ki, mind íz, mind illat szempontjából. Ennek ellenére az ágyas érlelésűeket különkezelték, de a hordós érlelésűeket nem, pedig ha mi egyszer pálinkaversenyt rendeznénk, akkor ezt is külön kellene kezelnünk.


Pincészetünknek ezt a párlatát azon a versenyen a 4-es zsűriasztal bírálta el, ők ítélték úgy, hogy a következő pontokat adják a különböző szempontok szerint. Az első szempont, mint mindig az illat tisztaság, amelyért 3 pontot lehet kapni, de ez a párlat itt csak kettőt kapott. Talán azért, mert a fahordós érlelés azért megváltoztatja a gyümölcs fajta illatát, vagy talán azért, mert nem ismerik a vadcseresznyeszilva illatát, hiszen a nevét sem tudták helyesen leírni. A második szempont az illat karakter, amely nagyon fontos pontszám a megszerezhető 5-ből, itt is csak négyet kaptunk. A harmadik kategória már az íz tisztaságára vonatkozik, ahol szintén 3 pont a megszerezhető és ebben nem találtak hibát a zsűrizők. Ezért nem értem, hogy illatban vajon milyen hibát fedezhetek fel, ami ízében nem követte az illatot. A negyedik pont ugyancsak az íz karakterre vonatkozik és ezért is 5 pont jár, amiből itt ismét egyet lehúztak, tehát csak 4-et kaptunk. Ebből alakult ki a három hiba pont és a 17 -es végeredménye. Az összhatás, a harmónia volt az utolsó szempont, ami ebből nyilvánvalóan következően megkapta a maximum 4 pontot, vagyis összhatásában kiváló párlat, de illatában még sem az. Van ebben némi ellentmondás, de a zsűri lelke rajta, hogyan döntött.


Befejezésül jól láthatjuk a képen, hogy 42% -os alkoholtartalmú italról van szó. Befejezésül még azt elárulom, hogy a fahordós érlelés különlegessége abban állt, hogy egy kifejezetten erre a célra készült kis mirabolla szilvafa hordóban történt az érlelése. E speciális vadgyümölcsfa hordójának ízér és illatát kevesen ismerik. Elárulom, hogy emiatt van ez a szép sárga színe, amennyiben a cseresznyeszilva fa anyagából készült volna a hordó vöröses piros színe lett volna a párlatnak, így a színét a mirabolla szilva sárga színétől örökölte. Azt is elárulom, hogy a besztercei szilva fa anyagából készült hordó is pirosas színt kölcsönöz a párlatnak. Továbbá igen fontos a pihentetés idő tartalma ezeknek a vadgyümölcs párlatoknak az esetében, mert szerkezetileg elég sok idő kell, hogy stabilizálódjanak, de ha ez megtörténik akkor kiváló gasztronómiai élményt nyújtanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése