Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 15., hétfő

Besztercei szilva Natúr Gyülmölcs Pálinka 2012.


219.
 
2012/1015
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
GYÜMÖLCS
 
 
  Besztercei szilva
  üvegben érlelve
 
 
A Besztercei szilva is olyan gyümölcsünk, mint a múltunk, lassan, de biztosan feledésbe merül. Pedig nem mindig volt ám ez így, sőt gyermekkoromban sokáig a magyar táj legkedvesebb szilvafajtája volt. Rendszeresen, biztonságosan termett, a talaj iránt nem volt különösebben érzékeny, még az időszakosan víz alá kerülő ártéri és belvizes területeken is megélt, a téli és tavaszi fagyok ritkán okoztak kárt benne. Gyümölcse tetszetős, és noha nem nagy méretű, jelentős értéke az, hogy sokféleképen hasznosítható. Kiváló gyümölcs friss fogyasztásra, aszalásra, lekvár főzésére és pálinka készítésére egyaránt. Egyes gyümölcskertészek azt szokták állítani, hogy a Besztercei szilva igénytelen gyümölcsfajta. Ez azonban téves értékelés! A legősibb magyar szilva ugyanis nem igénytelen, hanem nagyon türelmes fajta, amely kevés gondozással is beéri, de bőséges terméssel, kiváló minőségű gyümölccsel hálálja meg a szakszerű kezelést, a rendszeres koronaritkítást, a tápanyagokkal való ellátást, a talajmunkát és a növényvédelmet. Az utóbbi években azonban elkezdődött a Besztercei fajta visszahúzódása, aminek elsődleges oka a vírus-érzékenységében keresendő. Ez a szilvafajta ugyanis gyakran esik a Sharka-vírus áldozatává. Hiába ültet azonban a gondos gazda egészséges csemetét, ha a közelben levő szilvafák már fertőzöttek a betegséggel, mert akkor a frissen ültetett csemete is rövidesen fertőzötté válik. Ezért nagyon fontos teendője a termesztőknek a fertőzött szilvafák mielőbbi kivágása. Első hazai említése 1522-ből való. Beszterceinek csak itthon nevezzük, a külföld Magyar szilvának tisztelte. A Besztercei Szilvából főzött pálinka összehasonlíthatatlan más pálinkával, hiszen a gyümölcs egyike az aromákban leggazdagabb szilva fajtáknak. Összetett jellegét leginkább egy lágy, édes nektár jelleg és a karakteres marcipános magjelleg határozza meg. Az eperfahordóban történő érlelés nemcsak a pálinka színét tette hangulatosabbá, de ízében is kellemesen jelen van a hordó. Antioxidáns tartalmánál fogva hátráltatja az öregedés folyamatát. Salaktalanító, vizelethajtó. Étvágyfokozó. Az idegrendszert is serkenti. Javítja az immunrendszer ellenálló képességét, szív és érrendszeri betegségekkel szemben is véd. Ez hát az a szilvafajta, amelyet ma más fajtákkal cserélnek le.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése