Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 17., szerda

Vadkörte


Herbarium Librum
Rózsafélék Családja
  Pyrus pyraster
Vadkörte
 
 
 Természetesen nagyon sokat hallottam erről a gyümölcsről egész életemben. Gyermekkoromban, a mesékben tűnt fel időről-időre, majd néhány évvel ezelőtt, amikor a borokkal és pálinkákkal kezdtem el foglalkozni ismét visszatért napjaim köztudatába. Azért nem hétköznapi gyümölcs volt ez ismereteimben, hanem körbe lengte bizonyos misztikum. Igazából sokszor elmentem fája mellett, és még sem tudtam, hogy az, ami. Pedig az. A szeszfőzdében dolgozva naponta láttam, de idén már nem csak a fát láthattam, hanem magát a gyümölcsét is, és ezzel nem csak én voltam így, hanem a környékben élők sem emlékeztek rá mikor volt termés rajta utoljára. Ez a gyümölcs, pedig nem más, mint a vadkörte latinul Pyrus pyraster, a rózsavirágúak rendjébe és a Rosaceae családjába tartozó faj. A vadkörte, népies nevén vackor. Gyümölcsét a kenyérsütés után sütőkemencében aszalták, vagy gabona között érlelték. Télen a lányok a fonáshoz nyálazónak rágcsálták. Káposztasavanyításhoz a vadkörte nélkülözhetetlen volt. Az aszalt gyümölcsök általában ünnepi csemegének vagy böjtös ételnek számítottak. A vackorból kitűnő, orvosságnak számító pálinka is készült. Mint minden gyümölcs fajtának ennek is meg van a maga története. Az 1753-ban megjelent Linné – Species plantarumában a nemes körtét és a vadkörtét még nem választották el egymástól. Pyrus communis néven szerepelt, s a vadkörtét e faj egyik változatának tekintették. Később Burgsdorf 1787-ben önálló fajnak nyilvánította. A nemes körtefajtákkal való kereszteződés és kivadulás miatt azonban nehéz élesen meghúzni a fajok közti határokat, így több botanikus inkább a régi Linné-féle nevet használja. A vadkörte szinonim nevei közül még gyakran felbukkan a Gärtner-féle, az 1791-ben adott Pyrus achras. A vadkörtefák termését már a honfoglaló magyarok is gyűjtötték. Mivel a vadkörte a Kárpát-medencében őshonos, és idős kort megél, igen gyakran hagyásfák formájában is találkozhatunk velük az egykori oklevelek határjárási részeiben. Középkori írásos emlékeinkben, akárcsak az almák esetében, szintén találkozhatunk már körték fajtaneveivel is. Magyarországon mindenhol előfordul. Nem számít ritka növényfajnak. Vannak vidékek, ahol mint például az Alföldön nagyon is gyakori. Utak szélén, felhagyott szőlőkben, gyümölcsösökben, legelőkön fordul elő. A termés változatos alakú lehet. Nagyon hosszú kocsányú, gömbölyded, 2-3 centiméternyi áltermése szeptemberben és októberben érik; kövecses húsú és igen fanyar ízű. Jellemzője, a kiszélesedő vacokba rendszerint csoportos tüsző süllyed. A termésfalak körül kősejtek találhatók, sokszor teljesen kőkeménnyé téve még a megérett termést is. A gyűjtők többnyire a lehullott, erjedésre kevésbé érzékeny gyümölcsöt szedik össze, de szokták azt a fa alá kiterített ponyvára vagy fóliára is leverni. Természetesen nem csak az embernek, hanem termése fontos vadtáplálék is, de éretten, kellemesen fanyar íze emberi fogyasztásra is alkalmassá teszi. Éretten sárgára, majd feketére színeződő. Aszalványként ugyancsak fogyasztható. A friss gyümölcsből préselt lé kitűnő, a musthoz hasonlóan édeskés aromájú, szörpkészítésre is alkalmas. A kissé már megbarnult, szottyosodott, termésből jó ízű pálinka főzhető. Gyógynövényként is használható. Drogja, szárított levelei előnyösek, arbutin tartalmuk miatt kiváló fertőtlenítő hatásúak. Vitamintartalma igen magas. Az utóbbi években ismét felfedezték az ínyencek maguknak. Gyűjtésekor elsőként apróságát kell legyűrnünk, majd a következő próbatétel a keménysége. Íze borzasztóan fanyar, már-már az élvezhetőség határát súrolja, de az ebből készült pálinka íze jóval könnyedebb. Kísérletezgetés képen ledaráltam, pektin bontóval pépesítettem, majd az erjedés végén kipréseltem a cefréjét, és csupán a borát desztilláltam le. E vadpárlat kóstolgatásakor meg lehet érteni, mit áldoztak be a vadgyümölcsök ízéből, illatából a nemesítők, amikor szárazság-, fagytűrő, rezisztens tulajdonságokat, erényeket nemesítettek ki. Intenzív édeskés – fanyar - vad fűszeres illatok keveregnek, inkább kellemes fanyarsággal a háttérben, igazi, érett, szinte harapható vadkörtével a szájban. Nagyon gyümölcsös, fűszeres, harmonikus, intenzív hosszú ízek, közepes testtel rendelkező, telt, kerek pálinka. Őszintén megvallva magam sem gondoltam, hogy ilyen kuriózum születik belőle, szinte már mesébe illő varázslat várja azt, aki belekóstol. Vadszárnyasok, fehérpecsenyék, fagylaltok, grillezések mellé tökéletesen illik.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése