564.
2014/0422
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Clapp kedveltje körte
üvegben érlelve
Mint
minden jónak, így az ünnepeknek is egyszer vége van, és akkor ismét vissza kell
zökkeni a hétköznapok kerékvágásába, ami egyáltalán nem könnyű, és nem
egyszerű. Arról meg már nem is beszélve, hogy ilyenkor szinte jobban kimerül az
ember, mint a hétköznapokban, és kellene még egy-két nap, hogy pihenést
kipihenhessük. Na, de minden viccet félretéve, újra neki kezdünk a pálinkák
készítésének. Az elmúlt napokban bemutatott körte pálinka család újabb tagjához
érkeztünk el, amely ezúttal nyilvánvalóan nem lehet más, mint az ágyas
változat. Jó előre láttuk ezt a pillanatot, ezért aztán aszaltunk is ennek a
körtének gyümölcséből annyit, hogy most aszalvánnyal ágyazhassuk be. De milyen
is volt ez a körte mielőtt cefre, illetve aszalvány készült belőle? Méretét
tekint ezek a tojásdad körte alakú gyümölcsök nagy, vagy elég nagy méretűek. Szelíden
hóvadásos, és bordásfelületű. Zömében középtájra, majd kissé alább a kelyhes
vége felé esik, honnan a kehely felé kúposan összehúzódik, s kelyhe körül szűk
és egyenetlenül hullámos karimában végződik, úgy, hogy ezen végére ritkán
állítható fel. Szára felé pedig eleinte szelíden, aztán behajlással is fogyva,
többnyire rövid, néha hosszas, vékony, tompa kúpos csúcsban fut ki. Szára
rövid, néha közép hosszú, vastag, egyenes, vagy kissé görbe, húsos, néha
görcsös, nagyrészt fényes barnamázas. A gyümölcs csúcsáról húsos gyürüzetből,
néha csaknem a gyümölcs folytatásaként kiálló. Kelyhe közép nagy, nyílt, vagy
félig nyílt, rövid, fölálló, szarunemű, csatornás osztványokkal ellátott, majd
csaknem a felszínre, majd szűk és sekély. Ráncos falú üregbe helyezett, melynek
hullámos karimájáról bordás emelkedések nyúlnak elenyészőleg a gyümölcs derekára is, de ennek
kerekdedségét alig zavarják meg. Bőre kissé vastag és keménykés, sima bágyadtan
fénylő, eleinte világoszöld, érett állapotában sárgászöld, vagy szalmasárga.
Napos oldalán pirossal mosott, vagy csak belehelt, s e színezetben sötétebb
pirossal szelíden sávolt és pettyezett. Pontozata sűrű, fahéjszínű, egyenlően
elhintett, többnyire azonban csak sötétzöld, finom pettyecskékből álló.
Rozsdaalakzatok csak elvétve fordulnak elő egy-egy gyümölcsön, és többnyire
csak ott, hol a gyümölcs bőre fejlődés közben sérülést kapott. Rendkívül
ízletes, kásás és édesen citrusos illatokkal, zamatokkal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése