Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. május 3., szombat

Clapp Kedveltje Körte Ágyas Gyümölcs Pálinka 2014.



564.

2014/0422


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Clapp kedveltje körte
  üvegben érlelve
 
 
 
 
Mint minden jónak, így az ünnepeknek is egyszer vége van, és akkor ismét vissza kell zökkeni a hétköznapok kerékvágásába, ami egyáltalán nem könnyű, és nem egyszerű. Arról meg már nem is beszélve, hogy ilyenkor szinte jobban kimerül az ember, mint a hétköznapokban, és kellene még egy-két nap, hogy pihenést kipihenhessük. Na, de minden viccet félretéve, újra neki kezdünk a pálinkák készítésének. Az elmúlt napokban bemutatott körte pálinka család újabb tagjához érkeztünk el, amely ezúttal nyilvánvalóan nem lehet más, mint az ágyas változat. Jó előre láttuk ezt a pillanatot, ezért aztán aszaltunk is ennek a körtének gyümölcséből annyit, hogy most aszalvánnyal ágyazhassuk be. De milyen is volt ez a körte mielőtt cefre, illetve aszalvány készült belőle? Méretét tekint ezek a tojásdad körte alakú gyümölcsök nagy, vagy elég nagy méretűek. Szelíden hóvadásos, és bordásfelületű. Zömében középtájra, majd kissé alább a kelyhes vége felé esik, honnan a kehely felé kúposan összehúzódik, s kelyhe körül szűk és egyenetlenül hullámos karimában végződik, úgy, hogy ezen végére ritkán állítható fel. Szára felé pedig eleinte szelíden, aztán behajlással is fogyva, többnyire rövid, néha hosszas, vékony, tompa kúpos csúcsban fut ki. Szára rövid, néha közép hosszú, vastag, egyenes, vagy kissé görbe, húsos, néha görcsös, nagyrészt fényes barnamázas. A gyümölcs csúcsáról húsos gyürüzetből, néha csaknem a gyümölcs folytatásaként kiálló. Kelyhe közép nagy, nyílt, vagy félig nyílt, rövid, fölálló, szarunemű, csatornás osztványokkal ellátott, majd csaknem a felszínre, majd szűk és sekély. Ráncos falú üregbe helyezett, melynek hullámos karimájáról bordás emelkedések nyúlnak elenyészőleg  a gyümölcs derekára is, de ennek kerekdedségét alig zavarják meg. Bőre kissé vastag és keménykés, sima bágyadtan fénylő, eleinte világoszöld, érett állapotában sárgászöld, vagy szalmasárga. Napos oldalán pirossal mosott, vagy csak belehelt, s e színezetben sötétebb pirossal szelíden sávolt és pettyezett. Pontozata sűrű, fahéjszínű, egyenlően elhintett, többnyire azonban csak sötétzöld, finom pettyecskékből álló. Rozsdaalakzatok csak elvétve fordulnak elő egy-egy gyümölcsön, és többnyire csak ott, hol a gyümölcs bőre fejlődés közben sérülést kapott. Rendkívül ízletes, kásás és édesen citrusos illatokkal, zamatokkal.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése