560.
2014/0418
AQUAVINICUM
NATÚR
BOR
Tombácz Alma
üvegben érlelve
A tegnapi napon bemutatott ágyas almapárlat
bemutatásával úgy nyilatkoztam, hogy ezzel az almapálinka család bemutatását be
is fejeztem. Ez a kijelentés azonban nem teljesen állja meg a helyét, ugyanis
már a desztillálás előtt elkövettem egy kis trükköt, amellyel ennek a
pálinkacsaládnak a tagjait megnövelhettem még egy-két különböző itallal. Egy
gyümölcscefre az erjedést követően olyan állapotba kerül, hogy a híg leveses
része a felszínre kerül, míg a sűrű gyümölcshúsos része, pedig lesüllyed a
cefre hordó fenekére. Ezt a hatást kihasználva a cefrés hordó felbontása után
egyszerűen a felszínen található almabort egyszerűen lemertem a sűrűjéről és
külön edénybe rakva, annak desztillálását is külön végeztem el. Az almabor, ha
egy kicsit ma divatos nevén emlegetjük biztosan mindenkinek jobban az
emlékezetébe ötlik. Az elmúlt
évek sztárja a nagy múlttal rendelkező, mégis felfedezni való cider lassan
meghódítja a magyar pubokat, éttermeket és konyhákat is. Az erjesztett almából
nyert alkoholos nedűt már nagy valószínűséggel az egyiptomiak is készítették,
de annyi bizonyos, hogy a héber, görög és római kultúrkörben ismert és kedvelt
italnak számított. Hódító Vilmos idején energiát és egészséget adott a harcos
hódítóknak. A normannok az ital elkészítését a baszkoktól tanulták, akik nagy
valószínűséggel már a VI. században készítettek almabort. A spanyol földön
zajló, szinte nagyipari almabortermeléssel kapcsolatos feltételezéseket erősíti
a spanyol almaültetvényeket szabályozó 1189-ben kiadott rendelet is. A baszk
cider - általában édeskés és pezsgős ciderek között egy savanyúbb és
csendesebb fajta - a Saganoa a mai napig ismert. Természetesen azzal, hogy ezt
az almabort ledesztilláltam már egy másik ital készült el belőle, amelyet
Normandiában Calvados néven készítenek és hoznak forgalomba már 1553-óta.
Nyilvánvaló, hogy mi ezt az elnevezést nem használhatjuk, hiszen ez az alma
Bátán termett, nem Normandiában, és ahogy ők nem nevezhetik italukat
pálinkának, így mi sem azt Calvadosnak. Egy biztos, hogy a pihentetési idő, az
érlelési idő végén érdekesség lesz összehasonlítani ugyan annak a cefrének a
borából, és húsából készült pálinkát. Ennek ellenére ezt a pálinkámat ajánlom
minden kedves ínyencnek egy kis kávézást követő, férfias eszmecseréhez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése