562.
2014/0420
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Clapp kedveltje Körte
üvegben érlelve
Nyilvánvalóan
felemás érzésekkel érkeztünk haza éjszaka a Gyulai Pálinkafesztiválról, hogy
miért is voltak felemásak az érzéseink? Egyrészt örömteli volt hiszen nyertünk
ezüstöt, bronzot, nagyon sok szép látványban volt részünk, együtt volt a
család. Másrészt a tavalyi arany után kicsit hiányérzetem támadt, no és meg sem
kóstolhattam egy italt sem, hiszen nekem kellett ezúttal hazavezetnem a
családot. Mindenesetre túl sok gondolkodási idő nem volt, hiszen itt volt a
húsvét a nyakunkon, és ilyenkor sorra járjuk a komákat és a családot. Ezúttal
Szabó komámékhoz mentünk vendégségbe, de persze csak a húsvéti szentmise után,
ahol azért hálát adhattunk Istennek a családért, az egészségért, a
gyümölcsökért és a pálinkáért. Azért, mert ő irányítja tetteinket, munkákat, ő
ad meleget és esőt is a gyümölcsök éréséhez. A húsvét egyben egy új élet kezdete
is, egy öröm kezdete, és ennek okán egy új pálinkacsalád bemutatásába kezdek
bele, amely ezúttal a körték alcsaládjából kerül ki. A fa, amelyről maga a
gyümölcs származik, közel negyven éves, és pincészetünk telkén áll azóta. A
napokban is, amikor a füvet nyírtam alatta örömmel állapítottam meg, hogy tele
van ismét már kiskörtékkel, amelyek csak arra várnak, hogy kiteljesedjenek, és
ismét az erjesztő hordókba kerülhessenek. Az elmúlt évben is rengeteg gyümölcs
termett rajta. Feldolgozása nagyon könnyű, mert éretten levesessé, szottyossá
válik. A nagy mennyiség miatt azonban csak elnyújtottan érik be, így aztán csak
kis cefretárolókban tudtam erjeszteni. De természetesen itt is elvégeztem a
gyümölcsök zúzását, pektinbontását és ami a legfontosabb a körték esetében a
sav szint beállítását. Az erjesztést 18 celziusz fok alatti hőmérsékleten
tartva végeztem el reduktív módon. Az erjedés végeztével, oxigéntől elzárt
módon tartottam, sötét, hűvös helyen, hogy fél évvel később a desztilláló üstbe
helyezzem. A tárolás során szemmel láthatóan nem sérült a cefre, sem színében,
sem illatanyagaiban, amelyet leginkább a jól beállított savtartalmának
köszönhetett. A kisüsti technológiával elvégzett desztillálás első fázisában a
reményeink valóra váltak, hiszen igen magas 75 %-os alkoholtartalommal indult
meg az alszesz lefolyni. A natúr körte pálinka ennek okán nagyon szép citrusos
jegyekkel gördült le. Nincs is más teendőnk vele, mint az érlelési időt végig
várni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése