565.
2014/0423
AQUAVINICUM
LIKŐR
GYÜMÖLCS
Mézes Fűszeres Clapp kedveltje körte
üvegben érlelve
Ilyen
rövid hétvégén, egy-két szóból elérjük a hétközepét, ahonnan már csak egy
karnyújtásnyira van ismét a hétvége az emberek sokkal jobb kedvűben állnak neki
a munkának, mint máskor. Alapból úgy volt, hogy mi is Zentára utazunk az I.
Tiszamenti pálinkaverseny eredmény hirdetésére, de főnökömnek más egyéb
elfoglaltságai akadtak, amelynek következtében csomagoltunk és maradtunk. Ő a
pusztáján dolgozgatott, én, pedig a főzőüst mellett folytattam a
tevékenységemet miközben a hétvégén lezáródó I. Országos pálinkaverseny
nevezésére elküldendő italok kiválasztására koncentráltam. Természetesen közben
nem feledkezhettem meg arról a pálinkacsaládról sem, amelynek ismertetését a
napokban kezdtem el. Clapp kedveltje körte különlegesfajta ismertetését is
elvégeztem a kedves olvasóimnak és hallgatóimnak egyaránt. Ebből készítettem
ismét egy negyedik fajta italt is, amely ezúttal sem lehetett más, mint a likőr
kategóriába sorolható italunk, amelynek alapja ez a körtepálinka lett.
Érdekességként még nem említettem meg ennek a fajtának a származását sem.
Valószínűleg senki sem gondolná elsőre, hogy ez egy amerikai újdonság.
Története pedig az, hogy magról, még pedig a „Le Verger” szerint az Erdei
vajonc magjáról nyerte Dorchesterben, a Massachuset államban egy bizonyos Clapp
Tádé nevezetű egyéniség. Alig múlt egy évtizede, hogy Európában elkezdett
terjedni, s máris egyike a legismertebb, a legkedveltebb, legkapósabb nyári
körte fajtának. Bereczki Máté az oltóvesszejét 1868-ban kapta Belgiumból a Van
Mons társulattól. Ennek alapján meg is győződött annak eredetiségéről a termett
gyümölcsök alapján. Általában augusztus közepén kezd el érni, ami eltart
általában szeptember elejéig. A gyümölcs Belsejéről sem írtam még. Húsa fehér,
néha kissé sárgásba játszó fehér, igen finom, igen olvadó. Magtokja körül is
csak kevéssé kövecses. Leve igen bő, igen cukros, gyengéden savannyal emelt,
kellemesen illatos és fűszeres ízű. Magtokja zárt, vagy csaknem zárttengelyű,
tömlöcskéiben tojásdadalakú, kissé hegyes, barna színű, ép magvakat rejtő.
Kellően citrusos körtét egy ma már jól ismert fűszerrel, a vaníliával tettük
még csábítóbbá, amelyet már több ezer éve használnak csokoládé ízesítésére
Dél-Amerikában. Ezenfelül mézzel és egyéb fűszerekkel is növeltük ízének
hatékonyságát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése