491.
2014/0208
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Papkörte
üvegben érlelve
Nálunk azért a szombat nem kifejezetten a pihenés
napja, hiába esik hétvégére. A délelőttöt a családi dolgok, bevásárlások
elvégzése tölti be, sőt a pálinkafőzdéhez fát hoznak, így azt is át kell venni.
A délután folyamán pedig, cefrét hoznak, így amiatt is le kell autóznom. Az
este pedig bálozással fog eltelni, ahol a leányaink lépnek fel. Ez az alkalom
jól jön egyébként is, mert így többféle pálinkát vihetek magammal, és
kóstoltathatom azt meg a barátaimmal. Az erre a napra elkészített italunk a
tegnap bemutatott papkörte érleltnek párlat testvére, hiszen itt ez az
alappálinka saját aszalt gyümölcsével került beágyazásra. Ebből az alkalomból
néhány gondolatot kifejtenék ezzel a gyümölccsel kapcsolatban. Egy biztos az
egyik legkönnyebben felismerhető, beazonosítható körtefajta. Levele széles
tojásdad, majdnem kerek, sötétzöld színű. Pálhája elég nagy és keskeny. Vesszei
görbén nőnek, barnák. Hajtásrendszerére az a jellemző, hogy koronája
jellegzetesen erős, fiatalon feltörekvő, majd széthajló. Betegségekkel szemben
igen ellenálló, kivéve egyedül a varasodást. Másik igen előnyös tulajdonsága,
hogy a termőhely iránt igénytelen, szinte mindenütt termeszthető, a hideget jól
tűri és igen hosszú életű is lehet. Gyümölcse középnagy, 180-300 gramm súlyú,
megnyúlt körte alakú, egy harmaddal hosszabb, mint széles, egyenletesen
elkeskenyedő nyakkal. Színe világoszöld, éretten szalmasárgára színeződve. Jól
felismerhető az oldalán végig húzódó jellegzetes barna csíkról, amely a
kocsánytól a csészéig húzódó parás csík. Húsa fehér, félkemény, lédús,
kövecsesedésre hajlamos. A héjon, főként a gyümölcs alján barna paraszemölcsök
láthatók. Íze jellegtelen, gyenge illatú, édes savas ízű, mégis néha íztelen,
konyhai fogyasztásra alig alkalmas. Konzervipari fajta. Korábban alakfának is
használták. Termesztése gazdaságos, de árutulajdonságai elmaradnak a jobb
fajták mögött. A gyümölcs minősége erősen változékony. A minőségi követelmények
fokozódásával ennek az egyébként hálás fajtának mindinkább csökken a
jelentősége. Tárolhatósága jó, akár 4-5 hónapig is, és szállítani is remekül lehet.
Kiváló pálinka alapanyag annak ellenére, hogy igen alacsony a savtartalma.
Aszalva nagyon édes gyümölcsöt kaptunk, amelytől italunk szép színt, és édeskés
beltartalmat is sikerült kapnunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése