Minta sorszáma:
|
Termék pontos megnevezése:
|
Alkohol
tartalom
|
Bíráló
neve:
|
Fajta
Kategória:
|
||||
20
|
Bánáti Rizling Érlelt Törkölypálinka 2013.
|
42%
|
Muth
József
|
Törköly
|
||||
PÁLINKA
BÍRÁLATI LAP
|
||||||||
20 pontos bírálati rendszer, lehetséges fél pontok
adása is!
|
Szöveges értékelés a megítélt pont magyarázatára:
|
Pontszám:
|
||||||
Illat
tisztaság
0-3 pont
határok között
|
Halvány sárga, áttetsző színű, illatában alig
felismerhető törkölyös jegyekkel.
|
2,3
|
||||||
Illat
karakter
0-5 pont
határok között
|
A szilvafás érlelés erősen rányomta bélyegét
törkölyös jegyekre, érdekes marcipánossággal.
|
4,2
|
||||||
Íz
tisztaság
0-3 pont
határok között
|
Enyhén csípős, illataival ellentétben már érezhető
rizlinges aromákkal, amelyeket a szilvafa édessége simít el.
|
2,2
|
||||||
Íz karakter
0-5 pont
határok között
|
Az alacsony alkoholtartalom ellenére, elég
robbanékony, és tartós karakterekkel rendelkezik.
|
4,1
|
||||||
Harmónia,
összbenyomás
0-4 pont
határok között
|
A két íz világ kicsit szétcincálja a pálinka
harmóniáját, egyrészt szelídít rajta, másrészt kioltja belőle a lényeget.
|
3,0
|
||||||
Összes
pont:
|
Bronzérmes
|
15,8
|
||||||
Hibás termék
Nem díjazható
|
Nem hibátlan termék
Oklevél
|
Megfelelő termék
Bronzérmes
|
Hibátlan termék
Ezüstérmes
|
Kiváló termék
Aranyérmes
|
||||
10,0 – 11,9
pont
|
12,0 – 13,9
pont
|
14,0 – 15,9
pont
|
16,0 - 17,9
pont
|
18,0 – 20,0
pont
|
||||
102 napos ez a
pálinka, amely kísérleti jelleggel szilvafás érlelésnek lett alávetve. A nem
hagyományos fával történő érlelés az értékelés alapján is káprázatos színnel
áldotta meg az italunkat. Elsőként úgy-e ezt vizsgáljuk, majd következnek az
illatjegyek, itt már felemás lett az eredmény, hiszen valóban nem durva, karcos
törkölyillat fogad bennünket, hanem kissé édeskés, már-már gyümölcsös jegyek,
de ezek egyben éppen a törkölypálinka sava-borsát veszik el. Ekkor már kicsit
elkedvetlenedtem, de aztán ízében kicsit újra felfedezni véltem a rizlinges
jegyeket, hiszen robbanékony, hosszantartó aromákat adott, de túlságosan ráült
a rizling fűszerességére a szilvafa mag nélkül is érezhető édeskés
kesernyessége, marcipánossága. Összevetve a szempontokat, hibákat nem találva a
pálinkába, de az egyediségét is elvesztette, amitől aztán csak bronzérem körülire
értékeltem.
Báta, 2014. február
05. szerda Szicíliai Szent Ágota ünnepén
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése