Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 2., vasárnap

Mézes Fűszeres Kékfrankos Erdei Kökény Ágyas Gyümölcs Likőr 2014.



485.

2014/0202



AQUAVINICUM

LIKŐR

VADGYÜMÖLCS



  Mézes Fűszeres Kékfrankos Erdei kökény
  üvegben érlelve
 
 
 
 Ha e napon szépen sütött a nap, hosszú télre kellett még számítani – a mondóka szerint: „Ha fénylik Gyertyaszentelő, az ízéket vedd elő! Utóbb mókásan ehhez a megfigyeléshez a medvét is hozzávették, ami ha téli álmából fölkelve látja saját árnyékát, visszavackolja magát, mert még nem jön a tavasz. Hát nem süt nap, tehát reménykedhetünk abban, hogy hamarosan itt a fény, itt a tavasz. Ahogyan Urunk Bemutatása is a fény megérkezését jelentette a világ számára. Ezzel a nappal a karácsonyi időszaknak is teljesen vége, és megkezdjük az ünneplést a nagyböjti időig. Ehhez az ünnepléshez azonban méltó italokra is szükségünk van. Amit ma ajánlok az ennek a párlat családnak az utolsó tagja, de az, amely mindenkor és mindenki számára bátran fogyasztható. Az utolsó téli hideget is elűzi, az utolsó jegeit is feloldja az emberi szívekben. Már az elnevezése is bonyolult, hát még az ital összetevői milyen bonyolultak. Mézes Fűszeres Kékfrankos Erdei Kökény Ágyas Gyümölcs Likőr. Ebbe az italba olyan dolgokat ágyaztunk bele, amelyek önmagukban is megerősítik az emberi immunrendszert, hát még így egyben, valóságos egészség bombát jelent annak, aki bele-bele kortyol. A likőrjeinknél már megszokott tiszta akácméz elengedhetetlen összetevője italunknak, amit többnyire a cukor helyettesítésére használunk. A fűszerekből megtalálható benne a téli italok elengedhetetlen alkotója a fahéj, a vanília, a szegfűszeg, a kardamon, a gyömbér és az ánizs. Ezek mellé természetesen még belekerült a kökény gyümölcse maga is, még hozzá aprólékos gonddal ezúttal kimagozva. Vannak, akik úgy vélik, hogy maggal együtt kell összetörni a gyümölcsöt, én azonban ennél az italnál, úgy véltem, hogy jobb lesz mag nélkül elkészíteni. Olyanok is akadnak, akik az elkészített italt hidegben tárolják, én mégis úgy vélem, hogy a hatékonyabb hideg erjedés elnyerése érdekében 18-20 celziusz fok között érlelem, de sötét helyen. Az természetesen, hogy naponta egyszer felrázom, hogy az összetevők jobban elkeveredjenek benne. A pihentetés itt is legalább három hónaposnak kell lennie, és bárhogy csábítson is az ital, ne engedjünk neki. Tartsunk ki, és akkor egy tökéletes likőrnek leszünk birtokosai, amelynek minden egyes cseppje kinccsé változik torkunkban. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk külsőleg, de leginkább belsőleg kis kortyokban.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése