486.
2014/0203
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Fekete Bodzás Alma
üvegben érlelve
Megkezdődött a hét, megkezdődtek a munkák. A
szőlőbe metszeni még nem lehetett menni, hiszen az ónos eső ráfagyott a
vesszőkre, így akadályozva meg a munkát. A nap azonban igen intenzíven kisütőt,
és az olvadás is megindult mindenfelé. Nem maradt más hátra, mint belevetettük
magunkat a pálinka cefrék desztillálásába. Közben megérkeztek az Ongai verseny
értékelő lapjai, és a Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupa kiírásai is
megjelentek. Az eddig elkészített pálinkáink még alkalmasak lehetnek ezen a
versenyen való indításra, de amelyeket ez után készítünk el az már csak egy későbbi
versenyen lehet bevetni. Ezt a cefrét azért készítettem el, mert alma
gyümölcsöm volt elég sok, viszont bodzát nem nagyon volt időm szedni, de amit
sikerült azt azért hozzá kevertem ehhez az almához, hogy így kicsit
különlegesebbé tudjam tenni. Elsőként néhány gondolatot újfent erről a nem
kedvelt mégis ősi gyümölcsről szeretnék kifejteni. Közép-Európában szinte mindenhol előfordul ez a
növény. Gyakran találkozhatunk a bodzával erdők szélén, kertekben, utak mentén,
réteken, nitrogénban gazdag akácosokban, valamint kevésbé bolygatott
területeken. Hazánkban az évszázadok során a bodzáról nagyon sok hiedelem
terjedt el. Elődeink például a bodzabokrot előszeretettel ültelék a házak
oldalába vagy a kertekbe, mert úgy tartották, hogy megvéd a veszedelmektől. Még
az állatokra is kiterjedt a bodza hiedelem, mert a sertések óljában, ha bodzaág
volt szét terítve, akkor az megvédte az állatállományt. A gyógyászatban a
fekete bodza virágát, levelét és termését alkalmazzák gyógyítás szempontjából.
A bodza virága tartalmaz flavonoidokat, azon belül is rutint, kvercetint és
sambucint, valamint tartalmaz a virág még szaponinokat (urzolsav),
klorogénsavat, ciánglikozidokat (sambunigrin), illóolajat és nyálkát is. A
bodza levelében cseranyagok és glikozidok halmozódnak fel. A termés gazdag
szerves savakban (almasav, citromsav, ecetsav), vitaminokban (A és C) és
cukrokban. Persze alkohol kihozatala elég szerény ezért is szoktuk más
gyümölcsökkel házasítani. Ebben az esetben az arányt az alma javára helyeztem,
így a bodzás aromák csak a háttérben maradva javították fel a cefrénket. E
pálinkánkat izomfájdalmakkal járó meghűléses betegség kezelésére ajánlom
fogyasztani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése