489.
2014/0206
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Almás Bodzás Alma
üvegben érlelve
Ma aztán igazi csütörtöki nap volt, olyan, amelyet
a legjobb mindjárt el is felejteni. Bepróbálkoztak pincészetünknél a vámosok
is, azzal, hogy túl főztük magunkat és ezután nem fizettük meg az adót.
Csakhogy nem vették észre, hogy az egyik főzés a lapokon már idén januárban
történt, így aztán elnézést kellett kérniük a zaklatás miatt. Persze az
ilyeneket a legjobb gyorsan elfelejteni. Azért az jól esett, amikor
kioktathattam őket a figyelmetlenségükre. Na, de ez is csak egy anekdota lesz
néhány év múlva, amelyet majd jól eső érzéssel mesélünk el egy-egy korty
pálinka mellett. Visszatérve a mai napra ajánlott párlatunkhoz, még mindig az
elmúlt napok bodzás almáját használjuk alapanyagként. Itt, amit nem tudtunk
megtenni a fás érleléssel, meg tudtuk tenni az ágyas változattal. Konkrétan,
hogy egy adag italt bodzavirággal ágyaztunk be, egy másik adagot, pedig az alma
komponens aszalt változatával ágyaztuk be. Az alma minőségét ezeken kívül cukor-, sav- és vitamintartalma
határozza meg. Az almagyümölcsnek átlagban 82-86%-a víz, 6-16,5% a cukor és
0,2-1,2%-a sav, főként almasav. Tartalmasnak tartjuk és érezzük a savanykás
vagy borízű almákat, ezekben sok a sav és sok a cukor, ellenben az édesnek
nevezett almák üresebbek, nemcsak a sav kevesebb bennük, hanem a cukor is. A
cukor-és savtartalom nemcsak fajtatulajdonság, hanem hely és évjáratok szerint
is tág határok közt ingadozik. Az újabb vizsgálatok az alma vitamintartalmáról
is tájékoztattak. Az alma jellegzetes vitaminja a c- vitamin vagy
skorbutellenes vitamin, a különböző fajtákban ez a vitamin kg-onként 25 és 165
milligramm közt változik. Azonban még kevés adatunk van ahhoz, hogy
almafajtáink vitamintartalmáról végleges véleményt alkothassunk. Egy egészséges
felnőttnek legalább napi 25, gyermeknek 5 mg a c-vitamin szükséglete, ehhez
mérhetjük almafogyasztásunkat, ha a vitamin tekintetében akarjuk megítélni. De
a mi példánkból is látható, hogy az almát és vitamin tartalmát nem csak nyersen
vihetjük be szervezetünkbe, hanem ital gyanánt, abba hideg érleléssel
elvégezve. Az aszalt alma koncentrált cukor és vitamin tartalmat produkál,
amelytől italunk nemcsak szép színű, hanem édes, lesimult lesz. Ajánlom
lefekvés előtti gyomorerősítéshez, hogy az éjszaka nyugodtan teljen el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése