Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 1., szombat

Kékfrankos Erdei Kökény Ágyas Vadgyümölcs Párlat 2014.-2.



484.

2014/0201



AQUAVINICUM

ÁGYAS

VADGYÜMÖLCS



  Kékfrankos Erdei kökény
  üvegben érlelve
 
 
 
 A munkába járok nagy örömére ismét, hétvége van. Nekünk, akik vidéken élünk, azért a hétvége nem ilyen egyszerű, hogy letesszük a lantot és kész, csak a pihenésre, regenerálódásra koncentrálunk. Az viszont, hogy már február van az a parasztembernek is sokat jelent, hiszen azt jelenti, hogy hamarosan kezdődnek a kinti munkák. Azt is jelenti, hogy itt a farsang ideje, a bálok ideje, a mulatságok, karneválok ideje, ezekhez viszont olyan italokat kell kínálnunk, amelyek feldobják a pillanatok élményét. Mint már említettem tegnap, fel is vezettem, hogy ismét egy ágyas párlat bemutatása következik, még pedig a tegnapival ellentétben, ugyan abban az italban ezúttal kékfrankos szőlő aszalt szemeket helyeztem el. A vörös szőlőszemek erjedése alkoholban igencsak megerősíti italunk gyógyító hatását. Tudniillik a szőlő jó káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot, így vasat, magnéziumot, rezet, cinket, szelént, és több vitamint, például az összes B-vitamint, valamint C-vitamint is tartalmaz, bár a káliumon kívül a többi mikrotápanyagból csak kisebb mennyiséget. C-vitamin-tartalma például huszad része a kiviének. A szőlő alacsony energiatartalma mellett (100grammban 74 kcal) 80%-ban tartalmaz vizet és rosttartalma is említésre méltó, így minden fogyókúránál, tisztítókúránál használható. Cukortartalma viszont igen magas, bár ez könnyen felszívódó, természetes szőlőcukor, gyors segítségének különösen koncentrációt igénylő szellemi feladatok vagy nehéz fizikai munka esetén vehetjük hasznát. A benne ázó szőlőmag egyaránt tartalmaz vízben, alkoholban, és zsírban oldódó komponenseket, a szőlőmag kivonata áthatol a sejthártyán, s így fejti ki antioxidáns hatását az egész szervezetben. Sőt, egyike azon anyagoknak, amelyek még a vér-agy gáton is képesek átjutni, így megvédik az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásától. Természetesen mielőtt túlságosan tudományosnak látszódnák, azért ne felejtsük el azt sem, hogy italainkat nem csak beltartalmai miatt fogyasztjuk, hanem ilyenkor farsang idején azért is, hogy segítségével kissé ellazuljunk, hogy a hétköznapok terhét elviselhetőbbnek érezzük. Ezen ital színében is különbözik, majd a másik testvérétől, igaz hogy csak árnyalataiban. Úgy gondolom, hogy ezen ital is méltó lesz arra, hogy báljaink fényét még magasabbra emelje.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése