484.
2014/0201
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VADGYÜMÖLCS
Kékfrankos Erdei
kökény
üvegben érlelve
A munkába járok nagy örömére ismét, hétvége van.
Nekünk, akik vidéken élünk, azért a hétvége nem ilyen egyszerű, hogy letesszük
a lantot és kész, csak a pihenésre, regenerálódásra koncentrálunk. Az viszont,
hogy már február van az a parasztembernek is sokat jelent, hiszen azt jelenti,
hogy hamarosan kezdődnek a kinti munkák. Azt is jelenti, hogy itt a farsang
ideje, a bálok ideje, a mulatságok, karneválok ideje, ezekhez viszont olyan
italokat kell kínálnunk, amelyek feldobják a pillanatok élményét. Mint már
említettem tegnap, fel is vezettem, hogy ismét egy ágyas párlat bemutatása
következik, még pedig a tegnapival ellentétben, ugyan abban az italban ezúttal
kékfrankos szőlő aszalt szemeket helyeztem el. A vörös szőlőszemek erjedése
alkoholban igencsak megerősíti italunk gyógyító hatását. Tudniillik a szőlő jó
káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot, így vasat, magnéziumot, rezet, cinket,
szelént, és több vitamint, például az összes B-vitamint, valamint C-vitamint is
tartalmaz, bár a káliumon kívül a többi mikrotápanyagból csak kisebb
mennyiséget. C-vitamin-tartalma például huszad része a kiviének. A szőlő
alacsony energiatartalma mellett (100grammban 74 kcal) 80%-ban tartalmaz vizet
és rosttartalma is említésre méltó, így minden fogyókúránál, tisztítókúránál
használható. Cukortartalma viszont igen magas, bár ez könnyen felszívódó,
természetes szőlőcukor, gyors segítségének különösen koncentrációt igénylő
szellemi feladatok vagy nehéz fizikai munka esetén vehetjük hasznát. A benne
ázó szőlőmag egyaránt tartalmaz vízben, alkoholban, és zsírban oldódó
komponenseket, a szőlőmag kivonata áthatol a sejthártyán, s így fejti ki
antioxidáns hatását az egész szervezetben. Sőt, egyike azon anyagoknak, amelyek
még a vér-agy gáton is képesek átjutni, így megvédik az agysejteket a szabad
gyökök roncsoló hatásától. Természetesen mielőtt túlságosan tudományosnak
látszódnák, azért ne felejtsük el azt sem, hogy italainkat nem csak
beltartalmai miatt fogyasztjuk, hanem ilyenkor farsang idején azért is, hogy
segítségével kissé ellazuljunk, hogy a hétköznapok terhét elviselhetőbbnek
érezzük. Ezen ital színében is különbözik, majd a másik testvérétől, igaz hogy
csak árnyalataiban. Úgy gondolom, hogy ezen ital is méltó lesz arra, hogy
báljaink fényét még magasabbra emelje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése