480.
2014/0128
AQUAVINICUM
ÉRLELT
VADGYÜMÖLCS
Erdei
kökény
kökényfával érlelve
Mindig nagyon izgalmas, amikor egy vadgyümölcsből
készül párlat, és nincs ez másként a kökény esetében sem. Sajnálatos módon
méltatlanul mellőzött gyümölcsről van szó, amelyről mindig nagyon szívesen
beszélek. A kökény Európában, így hazánkban is őshonos lombhullató bokor, vagy
kisebb fa, melyet mindenki leginkább tavasszal színpompás virágjáról, vagy késő
őszre beérő, fanyar, de ehető terméséről, és rendkívül tüskés ágairól ismer. Ez
az ágas-bogas, szabálytalan növekedésű növény természetes élőhelyén leginkább
erdők szélén, napos hegyoldalakon, ritkásabb cserjésekben él. Ránézésre nem is
gondolnánk, hogy sokoldalúan felhasználható növény, melynek fáját például
szívesen használták fűtésre sok-sok évszázaddal ezelőtt, mivel lassan égett és
jó fűtőértékkel rendelkezett. Persze nem csak elégették régen ezt a fát, hanem
például seprűt is kötöttek belőle előszeretettel. Továbbá a faragok is szívesen
használják alapanyagul, amelyből a régi időkben a pipaszárát, a csutorát
faragták a kökényfájából. Ebből is következik, hogy fája apróbb tárgyaknak feldolgozható, vékony
hajtásából sétavessző lesz. Sövénynek azonban nem ajánlatos, mert sok bogár él
rajta, amely a szilvafának is ártalmas. Méliusz Juhász Péter
1578-ban megjelent Herbáriumában gyógyító hatásáról ír: „... az kökényfa
gyümölcsét mézben lictariom (a lekvár régi neve) módra csináld, főzd. Vérhast,
hasfolyást megállít." Annak, aki nem annyira
bátor a kökényt lehetősége van beszerezni, mert a piacokon érdemes keresni vagy
a bátrabbak akár vadon is szedhetik. Macerás, mert a kökény közepén viszonylag
nagy mag van, amitől meg kell szabadulni és a kökény egyáltalán nem magvaváló
természet, ragaszkodik a magjához. Ezt leginkább kézzel lehet eltávolítani,
mert a nyomóeszközökön fent marad a finom héj is. A most bemutatott pálinka az
érlelt kategóriába tartózik és ezúttal nem szilvafával érleltem, hanem a saját
kökényfájával, remélve, hogy így még inkább megközelíthetjük a legtökéletesebb
kökénypárlatot ízében, valamint színében is. Fogyasztását húsokhoz, vadakhoz
ajánlom kiváló kísérőként, de jól működik olyan markáns fűszerekkel, mint a
bors vagy a kardamom, és a mák, a fehér csokoládé, a vanília és a különböző
citrusok is jól illenek hozzá. Vese tisztításra ajánlanám.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése