Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 28., kedd

Erdei Kökény Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



480.

2014/0128



AQUAVINICUM

ÉRLELT

VADGYÜMÖLCS



  Erdei kökény
  kökényfával érlelve
 
 
 
 Mindig nagyon izgalmas, amikor egy vadgyümölcsből készül párlat, és nincs ez másként a kökény esetében sem. Sajnálatos módon méltatlanul mellőzött gyümölcsről van szó, amelyről mindig nagyon szívesen beszélek. A kökény Európában, így hazánkban is őshonos lombhullató bokor, vagy kisebb fa, melyet mindenki leginkább tavasszal színpompás virágjáról, vagy késő őszre beérő, fanyar, de ehető terméséről, és rendkívül tüskés ágairól ismer. Ez az ágas-bogas, szabálytalan növekedésű növény természetes élőhelyén leginkább erdők szélén, napos hegyoldalakon, ritkásabb cserjésekben él. Ránézésre nem is gondolnánk, hogy sokoldalúan felhasználható növény, melynek fáját például szívesen használták fűtésre sok-sok évszázaddal ezelőtt, mivel lassan égett és jó fűtőértékkel rendelkezett. Persze nem csak elégették régen ezt a fát, hanem például seprűt is kötöttek belőle előszeretettel. Továbbá a faragok is szívesen használják alapanyagul, amelyből a régi időkben a pipaszárát, a csutorát faragták a kökényfájából. Ebből is következik, hogy fája apróbb tárgyaknak feldolgozható, vékony hajtásából sétavessző lesz. Sövénynek azonban nem ajánlatos, mert sok bogár él rajta, amely a szilvafának is ártalmas. Méliusz Juhász Péter 1578-ban megjelent Herbáriumában gyógyító hatásáról ír: „... az kökényfa gyümölcsét mézben lictariom (a lekvár régi neve) módra csináld, főzd. Vérhast, hasfolyást megállít." Annak, aki nem annyira bátor a kökényt lehetősége van beszerezni, mert a piacokon érdemes keresni vagy a bátrabbak akár vadon is szedhetik. Macerás, mert a kökény közepén viszonylag nagy mag van, amitől meg kell szabadulni és a kökény egyáltalán nem magvaváló természet, ragaszkodik a magjához. Ezt leginkább kézzel lehet eltávolítani, mert a nyomóeszközökön fent marad a finom héj is. A most bemutatott pálinka az érlelt kategóriába tartózik és ezúttal nem szilvafával érleltem, hanem a saját kökényfájával, remélve, hogy így még inkább megközelíthetjük a legtökéletesebb kökénypárlatot ízében, valamint színében is. Fogyasztását húsokhoz, vadakhoz ajánlom kiváló kísérőként, de jól működik olyan markáns fűszerekkel, mint a bors vagy a kardamom, és a mák, a fehér csokoládé, a vanília és a különböző citrusok is jól illenek hozzá. Vese tisztításra ajánlanám.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése