481.
2014/0129
AQUAVINICUM
NATÚR
VADGYÜMÖLCS
Kékfrankos Erdei
kökény
üvegben érlelve
Újabb havazás érkezett, és egyébként is gyászos
nap, hiszen ma temettük el körzeti orvosunkat Lehel Pétert. Így aztán a ma
elkészített párlatunkat kicsit neki is ajánlom, az ő emlékére. Ha az elmúlt
napokban bemutatott italokat figyeljük, akkor a minta alapján most az ágyas
kökénypárlat következne, de ehelyett én visszaléptem az elejére és ismét egy
natúr kökény pálinkával kezdeném el. Csakhogy így kérdezhetnék mi ebben a
pláne. A válasz egyszerű. Annyi kökény azért most nem sikerült beszereznem,
hogy tisztán nagy mennyiséget készítsek, ezért egy részéből tiszta italt
készítettem a másik részét, pedig kétfelé osztottam. Felbuzdulva a tavaly jól
sikerült mustos kökényem sikerén az egyik részt ismét fehér szőlővel
házasítottam, de most először a másik részt vörös szőlővel raktam össze, hogy
ettől még különlegesebb legyen. Most a vörös szőlővel házasított kökény bemutatását
fogom megejteni. Elsőként nyilván kicsit meg kell magyarázni azt is, hogy
miként kapcsolódik a kökény és a vörös szőlő. Úgy-e elég ha csak rápillantunk a
két növénynek a bogyóira és rögtön felismerjük a közös vonást a színüket. Éppen
ezért a kékfrankos szőlőt alkalmaztam a házasítás céljára, egyébként is ennek
az ültetvénynek a terasz szélén szedtem a kökényt magát is. A házasítás aránya
80 kg kékfrankos és 120 kg kökény. Az eredmény kipróbálható, és az érlelés után
választ is kapunk arra, hogy jól találtuk-e el. Az már a cefrézés során is
kiderült, hogy a cefre színe vérpirosra alakult. A kékfrankos későn szedett,
böngészet szőlő, alacsony savtartalommal, de annál magasabb cukortartalommal. A
szőlő hatására kevesebb vizet kellett a cefréhez tennem, és az eldolgozása is
sokkal könnyedébben ment, arról már nem is beszélve, hogy az erjedés is sokkal
intenzívebben folyt le. Úgy véltem, hogy fontos a kékfrankos kései szedése,
mert egyébként nagyon karakteres szőlő mustja túlságosan eluralná a kökény
illat és zamat anyagait, amit persze nem akartam. A desztillálás során nagyon
gyorsan kiderült, hogy a szőlőtől igen magas lett a cefre alkoholtartalma, ami
természetesen a szándékunk is volt. Illat alapján talán az arányt is sikerült
eltalálni, de azért az jellegzetesen vörösboros háttér illatokkal rendelkezik.
A kék szín hatására magas antioxidáns tartalmat sikerült elérnünk, amely
hatékony védelem az emberi szervezet számára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése