483.
2014/0131
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VADGYÜMÖLCS
Kékfrankos Erdei
kökény
üvegben érlelve
A tél már csak ilyen, ha nem a hó esik, akkor a
szél fúj, ha a szél sem fúj, akkor ónos eső esik, és pillanatok alatt
korcsolyapálya lesz a járda, a közút. A pálinkafőzde tulajdonosa meg is
jegyezte, hogy nem muszáj spórolni a sóval, mert nincs orvosa a falunak éppen.
Erre a napra folytatom a kékfrankos kökény párlat családnak a legújabb tagjával,
amely az ágyas kategóriából kerül ki. Itt ennél a kategóriánál, mivel
kétkomponensű a párlat, két ágyas párlatot is fogok készíteni, kíváncsian arra,
hogy vajon milyen különbségek jönnek ki a különböző ágy elkészítésével a
párlatban. Az azért már, akik rendszeresen olvasnak, és hallgatnak, jól tudják,
hogy az ágyas párlat azért nagyon fontos, mert a gyümölcsökben, illetve a
fűszerekben található hatóanyagokat, az alkohol hideg erjedéssel képes oldani a
párlatba ez által pozitív tulajdonságai meghatványozódnak. Elsőként a kökénnyel
ágyas párlatot készítettem el, itt azért némileg könnyebb dolgunk van, mint a
galagonya esetében, mert a válogatás gyorsabban megy, de itt is ügyelni kell
arra, hogy rossz szemek ne kerüljenek bele, illetve kicsit sérüljön meg a
gyümölcs, hogy az alkohol gyorsabban hozzáférjen a gyümölcshúshoz. Régen az
ilyen párlatokat esszenciának nevezték, és valóban gyógyszerként használták
fel. Egy másik régen használt neve a tinktúra volt. Tiszta tömény
(40-70-97%-os) alkohollal leöntjük a feldarabolt növényeket, és 2-3 hónapig
hagyjuk ázni őket. 15C°-nál ne legyen hidegebb helyen, de 30C°-nál melegebb
helyen se tároljuk a készítményt. A drog-oldószer aránya 1:3, 1:5, erős
készítménynél 1:10-hez lehet. Időnként összekeverjük, összerázogatjuk az
ázatot, majd szűrőpapíron keresztül leszűrjük, és jól átpréseljük az
esszenciánkat. Jól zárható sötét üvegben tároljuk a „sűrítményünket”, teába
csöpögtethetünk belőle, vagy használhatjuk borogatáshoz, bedörzsöléshez is, de
akár közvetlenül is fogyaszthatjuk kis mennyiségben. Melius J. Péter Herbáriuma szerint: „ha a
kökényvirágnak vizét vészed, az öklelést, oldalfájást, nyilallást
meggyógyítja.” A kökényt kevés húsa miatt nem igen lehet aszalni, így csak
nyersen ágyazhatjuk italunkba. A kész pálinka, a kék
színű gyümölcs ellenére, vörösesbordó színűvé válik néhány nap alatt. Kitűnő
étvágygerjesztő, vendégváró különlegesség, vadhúsok, mártások mellé pikáns
adalék.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése