Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 31., péntek

Kékfrankos Erdei Kökény Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



483.

2014/0131



AQUAVINICUM

ÁGYAS

VADGYÜMÖLCS



  Kékfrankos Erdei kökény
  üvegben érlelve
 
 
 
 A tél már csak ilyen, ha nem a hó esik, akkor a szél fúj, ha a szél sem fúj, akkor ónos eső esik, és pillanatok alatt korcsolyapálya lesz a járda, a közút. A pálinkafőzde tulajdonosa meg is jegyezte, hogy nem muszáj spórolni a sóval, mert nincs orvosa a falunak éppen. Erre a napra folytatom a kékfrankos kökény párlat családnak a legújabb tagjával, amely az ágyas kategóriából kerül ki. Itt ennél a kategóriánál, mivel kétkomponensű a párlat, két ágyas párlatot is fogok készíteni, kíváncsian arra, hogy vajon milyen különbségek jönnek ki a különböző ágy elkészítésével a párlatban. Az azért már, akik rendszeresen olvasnak, és hallgatnak, jól tudják, hogy az ágyas párlat azért nagyon fontos, mert a gyümölcsökben, illetve a fűszerekben található hatóanyagokat, az alkohol hideg erjedéssel képes oldani a párlatba ez által pozitív tulajdonságai meghatványozódnak. Elsőként a kökénnyel ágyas párlatot készítettem el, itt azért némileg könnyebb dolgunk van, mint a galagonya esetében, mert a válogatás gyorsabban megy, de itt is ügyelni kell arra, hogy rossz szemek ne kerüljenek bele, illetve kicsit sérüljön meg a gyümölcs, hogy az alkohol gyorsabban hozzáférjen a gyümölcshúshoz. Régen az ilyen párlatokat esszenciának nevezték, és valóban gyógyszerként használták fel. Egy másik régen használt neve a tinktúra volt. Tiszta tömény (40-70-97%-os) alkohollal leöntjük a feldarabolt növényeket, és 2-3 hónapig hagyjuk ázni őket. 15C°-nál ne legyen hidegebb helyen, de 30C°-nál melegebb helyen se tároljuk a készítményt. A drog-oldószer aránya 1:3, 1:5, erős készítménynél 1:10-hez lehet. Időnként összekeverjük, összerázogatjuk az ázatot, majd szűrőpapíron keresztül leszűrjük, és jól átpréseljük az esszenciánkat. Jól zárható sötét üvegben tároljuk a „sűrítményünket”, teába csöpögtethetünk belőle, vagy használhatjuk borogatáshoz, bedörzsöléshez is, de akár közvetlenül is fogyaszthatjuk kis mennyiségben. Melius J. Péter Herbáriuma szerint: „ha a kökényvirágnak vizét vészed, az öklelést, oldalfájást, nyilallást meggyógyítja.” A kökényt kevés húsa miatt nem igen lehet aszalni, így csak nyersen ágyazhatjuk italunkba. A kész pálinka, a kék színű gyümölcs ellenére, vörösesbordó színűvé válik néhány nap alatt. Kitűnő étvágygerjesztő, vendégváró különlegesség, vadhúsok, mártások mellé pikáns adalék.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése