482.
2014/0130
AQUAVINICUM
ÉRLELT
VADGYÜMÖLCS
Kékfrankos Erdei
kökény
kökényfával érlelve
Nem akar szűnni a hideg, és a téli idő sem igen
akar megváltozni, ezért én is azt javaslom mindenkinek, aki csak teheti, hogy
ha elindul, és nem kell vezetnie, vagy dolgoznia, nyugodtan vegyen be egy kis
szív melegítőt, mert ebben az időben ez bizony jól esik. És, hogy ehhez
mindjárt egy kis ötlettel is szolgáljak, bemutatok egy nem mindennapi pálinkát,
amely a tegnap bemutatottnak természetesen a testvére, és egyben folytatása is.
Mint már írtam és mondtam, hogy a szőlővel való házasítás igen jót tett a
kihozatalnak, így mindjárt el is határoztam, hogy ebből sok különlegességet is
fogok készíteni. Mindjárt kezdésnek bátran merem ajánlani kipróbálásra ennek a
párlatnak az érlelt változatát. És, ha már itt tartunk ebben az esetben sem
közönséges, egyszerű érlelési módot választottam, hanem ezúttal is a kökényfa
alapanyagát hívtam segítségül, amely reményeim szerint tovább növeli az italban
található vad zamat komponenseket. Persze most itt még az elején erről nem
tudok véleményt mondani, de három hónap múlva, amikor az első bekóstolása
megtörténik az italnak biztosan véleményt fogok róla alkotni mások okulására. Mint
már említettem, hogy e két gyümölcs házasítása nem annyira a véletlen, hiszen
köztudott, és hanem akkor jó tudni, hogy a legfrissebb orvosi kutatások
szerint, a vizsgálati eredmények bebizonyították, hogy a piros, lila és kék
színű gyümölcsök, mint amilyen a kökény, az áfonya, a szőlő, a meggy, vagy a
szilva olyan betegségek megelőzésében nyújtanak segítséget, mint a
Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, Alzheimer-kór, és bizonyos
rákbetegségek. A kökény fontos forrása az ellagsavnak, mely egy
daganatpreventív fenolos dilekton, anticarcinogen, azaz rákellenes hatású
flavonoid. Kísérletileg igazolt, hogy az ellagsav étrendi adagolása 55%
csökkenti a daganatok kifejlődésének esélyét. A kökény velőjében lévő
legfontosabb flavonoidok a kempferol, a kvercetin a glikozidok és a rutin.
Emellett a kökényben még előfordulnak procianidek is. Ezek a flavonoidok
képesek megkötni a vasat, ezáltal csökkentik káros hatásait. A vörösbor és a
csokoládé is tartalmaz polifenolokat mégsem képesek kifejteni ugyanezt a
hatást. A kökény saját fájával történő érleléssel további kedvező
tulajdonságokat tudunk bele oldani italunkba, amelyek kis mértékben fogyasztva
védik testünket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése