Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 30., csütörtök

Kékfrankos Kökény Érlelt Vadgyümölcs Pálinka 2014.



482.



2014/0130







AQUAVINICUM



ÉRLELT



VADGYÜMÖLCS







  Kékfrankos Erdei kökény

  kökényfával érlelve
 Nem akar szűnni a hideg, és a téli idő sem igen akar megváltozni, ezért én is azt javaslom mindenkinek, aki csak teheti, hogy ha elindul, és nem kell vezetnie, vagy dolgoznia, nyugodtan vegyen be egy kis szív melegítőt, mert ebben az időben ez bizony jól esik. És, hogy ehhez mindjárt egy kis ötlettel is szolgáljak, bemutatok egy nem mindennapi pálinkát, amely a tegnap bemutatottnak természetesen a testvére, és egyben folytatása is. Mint már írtam és mondtam, hogy a szőlővel való házasítás igen jót tett a kihozatalnak, így mindjárt el is határoztam, hogy ebből sok különlegességet is fogok készíteni. Mindjárt kezdésnek bátran merem ajánlani kipróbálásra ennek a párlatnak az érlelt változatát. És, ha már itt tartunk ebben az esetben sem közönséges, egyszerű érlelési módot választottam, hanem ezúttal is a kökényfa alapanyagát hívtam segítségül, amely reményeim szerint tovább növeli az italban található vad zamat komponenseket. Persze most itt még az elején erről nem tudok véleményt mondani, de három hónap múlva, amikor az első bekóstolása megtörténik az italnak biztosan véleményt fogok róla alkotni mások okulására. Mint már említettem, hogy e két gyümölcs házasítása nem annyira a véletlen, hiszen köztudott, és hanem akkor jó tudni, hogy a legfrissebb orvosi kutatások szerint, a vizsgálati eredmények bebizonyították, hogy a piros, lila és kék színű gyümölcsök, mint amilyen a kökény, az áfonya, a szőlő, a meggy, vagy a szilva olyan betegségek megelőzésében nyújtanak segítséget, mint a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, Alzheimer-kór, és bizonyos rákbetegségek. A kökény fontos forrása az ellagsavnak, mely egy daganatpreventív fenolos dilekton, anticarcinogen, azaz rákellenes hatású flavonoid. Kísérletileg igazolt, hogy az ellagsav étrendi adagolása 55% csökkenti a daganatok kifejlődésének esélyét. A kökény velőjében lévő legfontosabb flavonoidok a kempferol, a kvercetin a glikozidok és a rutin. Emellett a kökényben még előfordulnak procianidek is. Ezek a flavonoidok képesek megkötni a vasat, ezáltal csökkentik káros hatásait. A vörösbor és a csokoládé is tartalmaz polifenolokat mégsem képesek kifejteni ugyanezt a hatást. A kökény saját fájával történő érleléssel további kedvező tulajdonságokat tudunk bele oldani italunkba, amelyek kis mértékben fogyasztva védik testünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése