Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 24., péntek

Zöld veltelini szőlő



Herbarium Librum

Bogyosók

Szőlőfélék családja

Vitis Vinifera

Zöld veltelini



Közismerten osztrák szőlőfajta, mely a nevét részben arról kapta, hogy fürtjei még érett állapotban is zöld színűek és a mustja is jellegzetesen zöld színű. Tájegységenként más elnevezéseken is ismert, mint például Zöld muskotály, Grüner Veltliner, Valtelin Blanc, Grüne Muskateller, Ranfol blanc, Ranfol weisser, Ranfol bianco, Veltelinske zelene, Veltelinski zelenij. Legfőbb termőterülete nyilvánvalóan Ausztria, de a volt Habsburg Monarchia valamennyi országában előfordul, így Magyarországon is, főképp a Soproni, az Ászár-Neszmélyi és a Tolnai Borvidéken terjedt el, de sajnos nálunk az ültetvények eléggé elhasználódtak. Ennek, ellenére a zöld veltelini igazából Ausztria specialitása, és egyedül ott is élvez elsőbbséget a telepített fajták között. Nyugati szomszédunknál egy időben a termés java sokáig borozókban fogyott folyóborként. Ez még ma is nagyrészt igaz, ugyanakkor az elmúlt évtizedben a termelők újragondolták a fajta lehetőségeit. Hazánkban 1956-tól államilag elismert fehér borszőlőfajta, egyben az ötödik legelterjedtebb fajta. Fekvés és talaj iránt igényes, szárazságra érzékeny, zöldmunka iránti igénye közepes. A Zöld veltelini erősebb növekedésű, nagyobb termést és jobb minőséget adó klónja. Tőkéje erős növekedésű, közepes számú, félmereven álló hajtást nevel. Levele kerek, olyan hosszú, mint szeles, széle lefelé hajló, sima-hóIyagos, szövete nehezen szakadó, fűzöld, alig fényes, nem zsíros fonákja pókhálós, szabályos ötkaréjú, nyílt vállöblű, tompa fogakkal szegélyezett. Vitorlája fehéren gyapjas. A szártag: a háti oldalon barnászöld, a hasi oldalon zöld, pókhálós, pontozott, alig hamvas. Fürtje középnagy, vállas, közepesen tömött. Átlagos fürttömege 150-160 g. Bogyó kicsik, kissé megnyúltak 16,0 x 15,0 mm nagyságúak, zöldesfehérek, lédúsak, vékonyhéjúak, édesek, semleges ízűek. Téli fagyokkal szembeni ellenálló-képessége közepes, a mínusz 17-18 celziusz fokos téli lehűlést még károsodás nélkül tűri. Gombabetegségekkel szembeni ellenálló képessége az alapfajtához hasonló, rothadásra kevésbé hajlamos. Termékenysége az alapfajtánál jobb, 15-18% -kal képes többet teremni, de rövidcsapos metszés mellett is bőven terem, átlag termése eléri a hektáronkénti 10-15 tonnát. De nemcsak hogy bőven terem, hanem nagyon lédús is, többek között ez volt az egyik oka annak, hogy gyorsan népszerűvé vált, és alkalmas volt tömegbor termelésére is. Szálvesszőzése nem ajánlott. Közepes cukorképző, hiszen középérésű, így szeptember végén szüretelhető 15-18 mustfokra minden évben beérik. Illata kellemes, üde, ha jó minőségű, fekete borsra és mentára emlékeztet. Gyakran fűszeres zamatú, tüzes, általában harmonikus. Sok jó tulajdonsága van a fajtának, leginkább az, hogy csak egyszerű borászati technológiát igényel. Ha metszéskor nem hagyunk sok világos rügyet, alacsony vagy közepes tőketerhelésnél zamatos, illatos, élénk savtartalmának köszönhetően üde bort termelhetünk rajta. Bora rendszerint főként az alacsony cukortartalom okán savasnak érződik, kemény karakterű, kellemes, a fajtára jellemző íz és zamatanyagokkal. Borát a borászok közepes minőségűnek tartják, de jó évjáratokban és megfelelő technológiával igen kellemes bor készíthető belőle, sőt néha, ha az időjárás engedi, kései szüretelésre is alkalmas. Főként halakhoz ajánlják a zöld velteliniből készült bort, de más könnyű ételekkel is párosítható, mint például natúr szárnyas húsokhoz jól párosítható. Fogyasztása 10-12 °C-os hőmérsékleten a legoptimálisabb.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése