Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 20., hétfő

Noah Szőlő Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



472.

2014/0120
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

   Noah Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 Reggel már a szőlőben találom magam, annak ellenére, hogy kicsit eseget az eső, és bizony ez a hét is ilyen szürkén indul meg. Bele is gondolok abba, hogy bizony már hány generáció nőtt fel, úgy, hogy például ezt a régi hagyományos direkt termőfajtát nem ismeri. Egyébiránt ez nem annyira kiemelkedően nagy baj, hiszen annyira bora sem kiemelkedő, sem pálinkája nem futurisztikus, de mégis valahogy az én gyerekkoromhoz mégis elhagyhatatlanul hozzá tartozik. A mai Magyarország területén a földtörténet újkorából származnak az első szőlő növényre utaló maradványok, amelyet Vitis tokayensis, illetve Vitis hungarica néven ismerhetünk. Ezek az "ősszőlők" egyáltalán nem hasonlítottak a ma ismert lédús, zamatos, illatos borszőlőre. Valószínűleg kemény zöldbogyós, kesernyés, savanyú levű vadgyümölcsök lehettek, amelyet talán még az állatok sem fogyasztották nagy kedvvel. Ha mindezt nem vesszük figyelembe, akkor Noah szőlő termesztési értékeként a következőket érdemes megjegyezni. Tőkéje erős növekedésű, bőtermő, termésátlaga elérheti a 10-13 tonnát hektáronként. Fekvés iránt nem igényes, fagytűrő, szárazságra azonban érzékeny, gombás megbetegedéseknek ellenálló, nem rothadó, ellenben bogyópergésre túlérett állapotban igencsak hajlamos, kevés zöldmunka igényű. Fürtje hengeres, vagy szárnyas, közepesen nagy, tömött, átlagtömege 78 gramm. A bogyói kicsik, átlagtömegük 1,6 gramm gömbölyűek, világos sárgászöldek, gyéren pontozott, feltűnően hamvas, húsa kásás, nyálkás, kocsonyás könnyedén peregnek, erős labruska ízűek. A mai szőlő fogyasztásával, illetve az abból készült italok magunkhoz vételével szervezetünkre komoly hatást tudunk gyakorolni. A népi orvoslás a szőlőt számtalan jó tulajdonsággal ruházta fel. Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok, vagy aranyér). Az idegrendszer kiváló táplálékának, az elveszett izomenergia pótlójának tartották (gondoljunk csak a szőlőcukorra). Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és női bajok ellenszereként alkalmazták. Tisztító hatásánál fogva köszvény, asztma és reuma kezelésére is használták.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése