Herbarium Librum
Fűszerek
Öszirózsafélék családja
Carthamus tinctorius
Sáfrányos szeklice
A sáfrányos szeklice egyesek szerint afrikai származású trópusi
növény, vannak azonban, akik úgy vélik, hogy
Kis-Ázsiából, Elő-Indiából került Európába, de nálunk is több helyen
termesztetik. Mégis, ha termesztésébe akarunk fogni jó tudni, hogy milyen
környezeti igényei vannak ennek a növénynek. Meleg- és napfényigényes, szárazságtűrő növény. Szélsőséges
talajok kivételével az egész ország területén termeszthető, szereti a meleg
fekvésű, jó vízgazdálkodású, mély rétegű talajokat. A gyenge homoktalajok nem
alkalmasak termesztésére. Ha valakinek ezen a néven nem ismerős, annak tudnia kell,
hogy nálunk is sokféle néven ismerik, mint például: bogáncssáfrány, parasztsáfrány, pórsáfrány, parasztok
rokkája, vadsáfrány, magyar pirosító, magyar sáfrány, szeklice, olajözön,
szaflór, saflor, vagy kerti pórsáfrány, bogáncs
sáfrány, fattyú sáfrány, tót-, vagy vadsáfrány, magyar pirosító. Német
neve: Färberdistel, angol neve Safflower. Ókori egyiptomi
szövetekből kimutatták, hogy az ie. második évezredben már használták
textilfestési célokra. Tutanhamon fáraó sírkamrájában is találtak belőle
füzéreket. Régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi
ötven évben már elsősorban olajos magvaiért termesztik. A fűszert a
virágfészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék (Carthami flos)
adják. Gyenge illatú, kesernyés ízű. Virága nyíláskor
világos narancsszínű, szárítás után, pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz.
Szárított állapotban vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű növényi fűszer.
A virágból kinyerhető két festékanyag a vízben, és alkoholban oldódó szaflórsárga és a vízben nem oldódó, de zsírban oldódó szaflórvörös, amely 0,3 - 0,6 % kartamint
tartalmaz. Mindezek ártalmatlan festékanyagok, az olaj telítetlen zsírsavakban
gazdag, az érelmeszesedést lassítja.
Valaha mi magyarok is nagy sáfránytermesztők és fogyasztók voltunk. Mátyás
király környezetéről szólván Galeotto Marzio a legfontosabb fűszerek közt
említi a borssal és a gyömbérrel együtt. Még a 19. század elején megjelent
szakácskönyveinkben is magától értetődő hozzávaló, de idővel szinte teljesen
eltűnt a látókörünkből. De hogyan is ismerhetjük fel ezt a növényt? 4-130 cm magas,
hengeres, kemény, elágazó szárú. Levelei egyszerűek, szórtan állnak, ülők,
hosszúkásak, tojásdadok, lándzsásak, vagy elliptikusak, sötétzöld színűek,
fényesek, 3-15 cm hosszúak és 1,5 cm szélesek. A külső murvalevelek
szétterülőek, tüskések, a belsők háromszögletűek, tüskéshegyűek, kúpformájú
felül nyitott gallért alkotnak a virágzat körül. A virágzat 30-90 kétivarú,
narancssárga csöves virágból áll. A párta forrt, csöve 4 cm hosszú, 5 apró
cimpával. A termés fehér, vagy szürke színű kaszat, 8 mm hosszú, bóbita
nélküli. Július közepétől augusztus végéig gyűjthetjük be virágát. A begyűjtés
után a megszárított növényt megfelelően kell tárolni, így mind a szárazanyag, a szín és hatóanyag megvédése érdekében
jól zárható, nem átlátszó üveg, porcelán, fa, vagy esetleg bádogdobozban
ajánlott tárolni. A népi gyógyászatban a virágok főzetét erős
köhögés, fulladás ellen használták, ma már ilyen esetekben orvoshoz fordulunk.
Pedig a benne található hatóanyagok a következők: A-vitamin, E-vitamin, amely
antioxidáns hatású alfa tokoferol, K-vitamin, kalkon, krocetin, olajtartalmából
linolsav (84,43%), kartamin, kartamon, p-kinonok, flavonoidok, linolénsav,
palmitinsav (5,38%), olajsav (9,89%). A sáfrányos szeklice élettani és gyógyhatása a szív
és érrendszerre: Csökkenti a magas vérnyomást, de a
pulzusszámot megemeli. Lassítja a vérerek falán a lerakódások kialakulását.
Fitoszterolokat is tartalmaz, vagyis olyan növényi vegyületeket, melyek
szerepet játszanak a koleszterinszint csökkentésében, így a szív- és
érrendszeri betegségek megelőzésében is. Segítenek szabályozni a
vércukorszintet, ami az egészséges fogyás érdekében is nélkülözhetetlen.
Emésztőrendszerre: Tisztítja a májat és az epét. Sárgaság kiegészítő
kezelésére. Ételbe keverve fokozza a tápanyagok beépülését a szövetekbe. Az
olaj kiváló emésztésjavító hatással rendelkezik. Ismert a hashajtó, féregűző és
fájdalomcsillapító hatása, de alkalmazható láz, idegesség, aranyér, rühesség esetén is. A fentieken túl egyéb általános alkalmazása is
javasolt. A növény a szervezetbe behatoló kórokozók, illetve testidegen anyagok
által kiváltott immunreakciót erősítik. Erre rendszerint akkor van szükség, ha
az immunrendszer nem, vagy nehezen ismeri fel a veszélyforrást, vagy ha
felismeri ugyan, de nem tud elegendő védekező sejtet csatasorba állítani. Ennek
megfelelően többféle hatásmechanizmusú gyógynövény tekinthető immunerősítőnek:
vannak közvetlen immunreakció-fokozók ilyen többek között sáfrányos szeklice. A
sáfrányos szeklice mag olaja gazdag E-vitamin forrás, ez azaz antioxidáns, mely
gátolja a rák kialakulását, megőrzi a bőr egészségét és salaktalanítja a
szervezetet. Gyermekkori ágybavizelési, ill. az időskori vizelettartási
problémák kezelésére alkalmas. Melegítő
hatású. Segíti az anyagcsere-működést, mérséklik az allergiás
reakciókat. Mind belsőleg, mind külsőleg gyulladáscsökkentő hatással bír.
Javítják az idegek és az agy működését. Csökkenti
a túlterhelés káros hatásait, segíti a szövetek vérellátását, fokozza az
életerőt és hozzájárul a jó fizikai és szellemi állapot megőrzéséhez. A sáfrány
serkentheti a méhösszehúzódásokat, emiatt azonban állapotos nők a növényt
gyógyszer mennyiségben nem használhatják! Véralvadási zavarokban szenvedők se fogyasszák. A hétköznapi életben is használható ez a fűszer. Húslevesek,
mártások, tészták, sütemények, rizsételek, de sajtok, gyógyteák és italok,
színezésére, ízesítésére használják. Használják még, főleg színezésre, a
borászat, likőripar, gyógyszerészet, és ízjavító hatása miatt a cukrász iparban
is. Felhasználásakor a vörös szín eléréséhez jóval többet kell használni, mint
a sárgához. Az utóbbi években a sáfrány száraz termése a virágkötők kedvelt
nyersanyaga lett, téli csokrokba és egyéb kompozíciókba szívesen használják. A sáfrányos szeklicemag olaj: Olaja
színtelen és íztelen, élelmezési szempontból megegyezik a napraforgóolajjal.
Sütésre, margaringyártásra, salátaolajként illetve táplálékkiegészítőként
használják. INCI elnevezése Carthamus tinctorius. A sáfrányos szeklicemag
olaját igen magas linolsavtartalom jellemzi, emellett említésreméltó még A, E
(antioxidáns hatású α-tokoferol) és K vitamin tartalma is. A magas
linolsavtartalom könnyűvé teszi az olajat, mely így kevésbé zsírozó hatású, nem
filmképző, gyorsan, de nem igazán mélyen szívódik be a bőrbe. Ezek a
tulajdonságok elsősorban a normál, ill. a zsíros bőr ápolására teszik
alkalmassá ezt az olajat, de emellett helye lehet minden típusú bőr ápolásában,
elsősorban testápolók, könnyű arckrémek alkotórészeként. Emulzió készítésekor együtt
melegíthető az olajokkal. Nyáron közvetlenül fénynek kitett testrészekre
készülő kozmetikumoknál mindenképp keverjük stabil (nem fényérzékeny)
olajokkal, pl. szkvalen vagy jojoba olajjal. Zsírsavszerkezetét jól kiegészíti
a makadámia dió olaj, ill. a szőlőmagolaj.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése