474.
2014/0122
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Zöld veltelini Szőlő
üvegben érlelve
Nem szeretném, ha úgy érzékelnék hallgatóim,
illetve olvasóim, hogy pincészetünk párlatkészítése elmozdult egy irányban, egy
síkba, és csak a gyümölcs alapú italokkal foglalkozunk. Éppen ezért ma és még
két nap egy merőben más, de mégis hasonló gyümölcsnek a termékcsaládjával fogok
foglalkozni. Ez, pedig nem más, mint zöld veltelini szőlő, illetve annak
törkölye. Azok, akik rendszeresen olvasnak, illetve hallgatnak, azok pontosan
tudják, hogy évről évre felbukkan ez a fajta szőlő hol egyik változatával, hol
másik változatával. Egyik kedves szomszédomnak az ősszel segítettem a Bácsba
eladni ebből a szőlőjéből egy pár mázsát, ennek okán felbuzdulva elhatároztam,
hogy én is vásárolok belőle egy mázsát, hogy abból bort, majd a törkölyéből
pálinkát készítsek. Igazából nálunk nem volt ez a fajta szőlő annyira
elterjedve, egészen az elmúlt évtizedig, amikor is többen felfedezték borát és
telepítettek ebből a fajtából, amely egykor akár Magyarnak is számíthatott,
hiszen az osztrák-magyar monarchia idején a sógorokkal közös államunk volt.
Természetesen ettől függetlenül közismerten osztrák szőlőfajta, mely a nevét
részben arról kapta, hogy fürtjei még érett állapotban is zöld színűek és a
mustja is jellegzetesen zöld színű. Tájegységenként más elnevezéseken is
ismert, mint például Zöld muskotály, Grüner Veltliner, Valtelin Blanc, Grüne Muskateller, Ranfol
blanc, Ranfol weisser, Ranfol bianco, Veltelinske zelene, Veltelinski zelenij. A sok elnevezéstől függetlenül a zöldveltelini
igazából Ausztria specialitása, és egyedül ott is élvez elsőbbséget a
telepített fajták között. Nyugati szomszédunknál egy időben a termés java
sokáig borozókban fogyott folyóborként. Ez még ma is nagyrészt igaz, ugyanakkor
az elmúlt évtizedben a termelők újragondolták a fajta lehetőségeit. Hazánkban
1956-tól államilag elismert fehér borszőlőfajta, egyben az ötödik legelterjedtebb fajta. Fekvés és talaj iránt igényes, szárazságra
érzékeny, zöldmunka iránti igénye közepes. Átlagos mustfokkal bogyóztam le, és
szín levéből bort készítettem, majd az enyhe préselés után visszamaradt édes
törkölyt gondosan lecefréztem, felvizeztem, és savaztam, de az alkoholfokát nem
növeltem, de így is két hétig intenzíven erjedt. E natúr pálinkámat, ha már
Ausztriából származik az őse, én is a sógoraimmal való poharazgatásra szánom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése