Herbarium Librum
Szőlők
Bogyósok
Szőlőfélék családja
Vitis labruska
Noah
Szőlő
Ez a gyümölcsfajta rendkívül érdekes, és hányatott életet, sorsot
mondhat a magáénak. Az újvilágból azért hozták a vén Európába, hogy itt a
filoxéria járvány után megtizedelt szőlőkultúrát ismét talpra állítsa. Ennek
köszönhetően gyorsan és sok országban telepíteni kezdték, így aztán elnevezését
tekintve is igen sokféle megnevezésével találkozhatunk. Ejtik simán Noa,
Noénak, Novanak, de Charvátnak, Belo otelonak, illetve Flaga albának, Fragának,
Nokának, Nohanak, végül a Tatár Rizling elnevezéssel is összefuthatunk
tanulmányaink során. Azt is tudni kell róla azonban, így elöljáróban is, hogy a
leggyengébb minőséget adó, erősen labruska mellékízű, igen kései érésű, direkt
termő szőlőfajta. Eredetét tekintve az Amerikában honos Vitis labrusca
és Vitis riparia ősöktől származó Hartford és Taylor fajtákból 1896-ban
Otto Wasserzieher Minnesotában állította elő. Jelentős nemzetközi
termőterületei USA, Európában, pedig Franciaország, Románia, Horvátország,
Olaszország és Ausztria szőlő- és bortermelő vidékein fekszenek, de az európai
termőterületekről fokozatosan kiszorul. Magyarországon régebben a Nyugat, és
Dél-Dunántúlon, valamint Heves megyében termesztették. Telepítése, pótlásra
való felhasználása évtizedek óta tilos, a jelenlegi Bortörvény rendelkezése
alapján tőkéit 2000 végéig ki kellett vágni. Ha mindezt nem vesszük figyelembe,
akkor termesztési értékeként a következőket érdemes megjegyezni. Tőkéje erős
növekedésű, bőtermő, termésátlaga elérheti a 10-13 tonnát hektáronként. Fekvés
iránt nem igényes, fagytűrő, szárazságra azonban érzékeny, gombás
megbetegedéseknek ellenálló, nem rothadó, ellenben bogyópergésre túlérett
állapotban igencsak hajlamos, kevés zöldmunka igényű. A hajtásai elterülőek. A
vitorla nyított, lapított, nemezesen gyapjas, zöld levelei homorúak,
kiterítettek. A szártag barnászöld, pókhálós, pontozott, csíkos, alig hamvas, a
kacsképződés rendszertelenül szaggatott. A levele, ötszögletű, nagy, olyan
hosszú, mint széles, hullámos, kissé fényes, sima hólyagos, zsíros, sötétzöld,
tagolatlanul karéjozott. Karéjainak száma 0-4. Vállöble nyílt, ék alakú,
hasonlóan alapjai is, melyet a levéllemez határol, oldalöblei határozatlan
alakúak, hasonlóan alapjuk is. Felszíne csupasz, fonáka szőrösödő és gyapjas,
de a gyapjas szőrök őszre bebarnulnak. Széle fűrészes, sekélyen és sűrűn
bemetszett, erezete zöld, vagy az erek töve vörös. A levélnyél barnászöld,
bársonyos, mintázatlan, rövid. Fürtje hengeres,
vagy szárnyas, közepesen nagy, tömött, átlagtömege 78 gramm. A bogyói kicsik,
átlagtömegük 1,6 gramm gömbölyűek, világos sárgászöldek, gyéren pontozott,
feltűnően hamvas, húsa kásás, nyálkás, kocsonyás könnyedén peregnek, erős
labruska ízűek. Héja középvastag, szívós. Szeptember második felében, október
elején érik. Bora labruszkaízű és illatú, durva savú, silány minőségű asztali
bor. Klónja nem ismert. Hazánkban csak kiskertekben, leginkább étkezési
szőlőként termesztik, csak kis pincékben bukkan fel bora.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése