Herbarium Librum
Csonthéjasok
Rózsafélék családja
Prunus Armeniaca
Mandula
Kajszibarack
Latin neve a Prunus Armenica múltjára utal, hiszen Kínából
Örményországon keresztül került hozzánk. A 16. században valószínűleg az oszmán
flottilla hozta hozzánk az első töveket, néhány év múlva már minden kertészeti
könyv megemlíti. A kajszibarackot a múltban gyakran ültették szőlő mellé, mivel
a szőlősgazdák tapasztalata szerint, ha kifagyott is a szőlő, a kajszi kibírta,
és kihúzta őket a bajból. Ennek ellenére a származását tekintve kifejezetten
ismeretlen, de Magyar gyümölcsnek számít, amit mi sem bizonyít jobban, mint az,
hogy Nyujtó Ferenc és munkatársai szelektálták 1954-ben a Duna-Tisza közén, a Duna-Tisza közi Mezőgazdasági Kísérleti Intézetben,
ahol 1962-ben ismerték el. Kismértékben valamennyi kajszibarack termesztő tájon
elterjedt. 8 nappal a 'Magyar kajszi' után érik, július közepe táján 20 és 31
között, ami azért napsütéses órák számától is függ. Friss fogyasztásra és
befőtt-készítésre is egyaránt alkalmas. Lombfakadás előtt, kora tavasszal
virágzik. Termését a téli és kora tavaszi fagy gyakran megtizedeli.
Védett helyen azonban ritkán károsodik. Talajban nem válogat, de legjobban, a meszes talajban, meleg fekvésben fejlődik. A fertőzések megelőzése érdekében koronáját ne sokat metszegessük. Nagy gyümölcse elérheti a 65 grammot is, erősen megnyúlt, oldalról lapított, mandula alakú. Gyümölcse világos narancssárga héja a napos oldalon kismértékben pirossal fedett. Varrata középmély vagy mély. Héja kissé molyhos, finom tapintású. Húsa sárga, közepesen kemény, lédús, ízletes. Jellegzetes ízű, magvaváló, és valódi különlegessége, hogy magbele édes. Közepes méretű, feltörő, ritka ágrendszerű koronát nevel. Mirabolán alanyon hosszabb életű. Későn termőre forduló, jó termőképességű fajta. Sajnos, kemény teleken rügyei elfagynak, és erős nyáron gyümölcse a hasi barázdánál fölreped. Porzófajtát igénylő, csak részben ön meddő, pollenadóval telepítve biztonságosabban terem, amelyek lehetnek Magyar kajszi, Ceglédi arany, Bergeron, vagy a Pannónia fajták. A téli lehűlésekre és a rákosodást előidéző kórokozókra közepesen, a sarka vírusra eléggé fogékony. A sarka vírusra elég fogékony, ahogy a moníliás hajtáshervadásra és a gnomóniás levélfoltosságra kifejezetten fogékony. Különleges gyümölcsét és termőképességét figyelembe véve, kismértékű telepítése javasolt. Kellemes íze miatt házi kertben érdemes termeszteni. A cukor és savtartalom harmóniája intenzív aromával párosul. A gyümölcsök magas rosttartalma kedvező étrendi hatású. A friss gyümölcsök karotin tartalma magas, az aszalt kajszi káliumban gazdag. Mindezeknek köszönhetően pálinkacefrézésre is kiválóan alkalmas.
Védett helyen azonban ritkán károsodik. Talajban nem válogat, de legjobban, a meszes talajban, meleg fekvésben fejlődik. A fertőzések megelőzése érdekében koronáját ne sokat metszegessük. Nagy gyümölcse elérheti a 65 grammot is, erősen megnyúlt, oldalról lapított, mandula alakú. Gyümölcse világos narancssárga héja a napos oldalon kismértékben pirossal fedett. Varrata középmély vagy mély. Héja kissé molyhos, finom tapintású. Húsa sárga, közepesen kemény, lédús, ízletes. Jellegzetes ízű, magvaváló, és valódi különlegessége, hogy magbele édes. Közepes méretű, feltörő, ritka ágrendszerű koronát nevel. Mirabolán alanyon hosszabb életű. Későn termőre forduló, jó termőképességű fajta. Sajnos, kemény teleken rügyei elfagynak, és erős nyáron gyümölcse a hasi barázdánál fölreped. Porzófajtát igénylő, csak részben ön meddő, pollenadóval telepítve biztonságosabban terem, amelyek lehetnek Magyar kajszi, Ceglédi arany, Bergeron, vagy a Pannónia fajták. A téli lehűlésekre és a rákosodást előidéző kórokozókra közepesen, a sarka vírusra eléggé fogékony. A sarka vírusra elég fogékony, ahogy a moníliás hajtáshervadásra és a gnomóniás levélfoltosságra kifejezetten fogékony. Különleges gyümölcsét és termőképességét figyelembe véve, kismértékű telepítése javasolt. Kellemes íze miatt házi kertben érdemes termeszteni. A cukor és savtartalom harmóniája intenzív aromával párosul. A gyümölcsök magas rosttartalma kedvező étrendi hatású. A friss gyümölcsök karotin tartalma magas, az aszalt kajszi káliumban gazdag. Mindezeknek köszönhetően pálinkacefrézésre is kiválóan alkalmas.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése