475.
2014/0123
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Zöld Veltelini Szőlő
eperfával érlelve
Baljóslatú felhők keringenek falunk felett,
amelyek, akár csak a meteorológusok nem sok jót ígérnek az elkövetkezendő
napokra. Eső, hó, hideg jöhet minden csőstül a nyakunkba. Bennünket mégis az V.
Ongai Pálinkaverseny díjkiosztója tart izgalomban, amelyet szombaton tartanak
majd a Lillafüredi Palotaszállóban pálinkabállal egybekötve. Meg is kaptuk a
részvételre jogosító visszaigazolást a pincészet 4 főjének részére, hiszen ezen
csak azok vehetnek részt, akik valamilyen díjat nyernek, tehát van mit
átvenniük a díjkiosztón. E kis bevezető után forduljunk rá olyan párlatunkra,
amely majd a későbbiekben lehet díjazott. A zöld veltelini törkölypálinka
család második tagja eperfás érlelésnek lett alávetve, hogy ezáltal, kicsit
színében is dinamikusabb és látványosabb legyen. Néhány gondolat magáról a
szőlőről. A Kárpát-medence teljes területe alkalmas szőlőművelésre ez nyilván
mindenki előtt ismeretes. Ez a különleges adottság a szőlészek-borászok,
pálinkakészítők kreativitásával, valamint a világhírű szőlőnemesítő
hagyományokkal együtt hozta létre a világ leggazdagabb fajtaösszetételét. A
történelmi Magyarország területén évezredek óta műveltek szőlőt, tehát nehogy
azt higgyük, hogy ez csak egy újkori hóbort, vagy divat. A szőlő és
gyümölcstermesztés nem egyszerűen foglalkozás, hanem élethivatás, és, aki
ezeket a növényeket tiszteli, csak az érhet el kimagasló eredményt, akár a
borversenyeken, akár a pálinkaversenyeken. A következőkben inkább az érlelést
végző fáról mondanák, illetve írnák néhány gondolatot. A trópusokon és a mérsékelt
égöv melegebb részén honos eperfafélék (Moraceae) gazdag családjának 1700 faja
ismert. Ezen belül a mérsékelt égövi Morus-Eperfa nemzetség mindössze 12 fajjal
rendelkezik, közülük részletesen csak a fafeldolgozásban is szerepet betöltő
fehér eperfával (Morus alba) foglalkozunk. Kínából származik,
Európában a XVI. századtól ültetik. A monarchia idején útjainkat mindenhol ez a
fa szegélyezte, de a selyemhernyó-tenyésztés céljára speciális ültetvényeket is
létesítettek. Sajnos az útfásításoknak már a maradványai is eltűnőben vannak.
Elvadultan előfordul alföldi ligeterdőkben és üdébb tölgyesekben, akácosokban.
Helyenként vadgazdálkodási céllal is ültetik. A pálinkaérlelés egyik
legfontosabb alapanyaga a tölgy mellett. Kiváló színű, és zamatú italok
elengedhetetlen alkotója, merem ajánlani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése