471.
2014/0119
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Noah Szőlő
akácfával érlelve
A hétvége mindig gyorsan elrepül, de ilyenkor,
amikor a hó helyett eső hull, és kellemes tavaszias az idő talán még gyorsabban
repül. Persze a vasárnap az nálunk mindig más, ha lehetséges nem dolgozunk,
hiszen ez különböztet meg bennünket más élőlényektől, hogy tudunk időt
szentelni annak is, aminek köszönhetjük életünket, napjainkat. Persze most
joggal kérdezhetnék, hogy a párlatkészítés nem munka? És erre a válasz, hogy
igazából nem. A mai nap bemutatásra ajánlott italunk nem ma készült csupán a
fával történő érlelést végeztem el ezen a napon. Egy kis séta a pincészetünk
fölötti domboldalban, és egy-két szóból rátaláltam arra az anyagra, amelynek
segítségével, ezt a párlatot kissé megszelídítem. Nyilvánvaló, hogy a Noah
szőlő öregtőkéjével nem végezhetem az érlelést, és ezúttal egyik gyümölcsfa
anyagát sem hívom segítségül, helyettük, egy vadonc szőlőhöz, egy vadonc fát
alkalmaztam, mégpedig az akácot. Talán sokan nem is tudják, hogy az akácfa nem
európai eredetű növény, ahogyan a Noah szőlő, úgy az is Amerikából származik. J. Robin párizsi királyi főkertész sok egyéb
növényfajjal együtt 1601-ben hozta be Európába. Európai elterjedése különösen
Magyarországon volt példátlanul gyors. Ma a magyar erdők 19,8%-a akácos, és
Európa egyetlen országában sincs annyi akácerdő (320 ezer ha), mint
Magyarországon. Így a fakereskedelemben nem véletlenül tekintik a „Robiniát”
tipikus magyar fafajnak. A melegebb éghajlatot és a tápdús homoktalajokat
kedveli, klímaigénye a szőlőéhez hasonló. Ma különösen gyorsan terjed Kínában
és Dél-Koreában. A szíjács világossárga, a geszt színe a sárgásbarnától a zöldesszürkéig
változik. A szíjácsban a gesztesítő anyagok hiányoznak, ezért mechanikai
jellemzői némileg elmaradnak a gesztétől. A gesztesedés folyamata az akácban
kétféle módon megy végbe: egyrészt gesztesítő anyagok rakódnak le, másrészt
tilliszek hatolnak be az edényekbe, és eltömik azokat. A gesztesítő anyagok
közül leglényegesebbek a cserzőanyagok, a gyanták, a színezőanyagok, a fagumi
és a robinetinek. Ezek közül különösen a csersav- és a robinetinféleségek
jelentősek az akác tartóssága szempontjából. A gesztesítő anyagok hatására
ennek megfelelően megnő a gesztrész ellenálló képessége. Az italunknak pedig
zöldessárga szint ad, amiért is különcöknek ajánljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése