Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. július 14., vasárnap

Magyar Kajszibarack Aszalvánnyal Ágyas Gyümölcs Pálinka 2013.



384.

2013/0711
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



   Aszalt Magyar Kajszibarack 
  üvegben érlelve
 
 
 A mai napon az elmúlt két nap bemutatott pálinkának a harmadik egyben záró családtagját fogom megismertetni a kedves olvasóimmal, illetve hallgatóimmal. Pincészetünk ebben az új szezonban igyekszik majd arra törekedni, hogy minden egyes pálinkánk, amelyet fával történő érlelésnek, vagy gyümölcságyon történő érlelésnek vetünk alá az minden esetben a gyümölcs saját fájával, illetve saját gyümölcsével történjen legyen az nyers, vagy aszalt gyümölcse. Ezzel a módszerrel szeretnénk azt elérni, hogy az ágyas sokkal jobban illeszkedjen a párlathoz, és így sokkal egységesebb párlatot tudjunk létrehozni. Ezt a módszert már most ezzel a mai párlattal is be tudjuk mutatni, hiszen ebből a gyümölcsből sikerült komoly mennyiséget leaszalnunk. A kajszibarack Közép-Ázsiából származik. Honfoglaló őseink is ismerték a gyümölcs apró termésű vad ősét, amit egy óbudai múmiasírból előkerült barackmag bizonyít. A mostani fajtákat a török hódoltság idején kezdték el termeszteni. A sárgabarack fogyasztásának előnyös hatásai vannak: A gyümölcsöt magas C-vitamin (10 mg/100 g) és karotintartalom (1,8 mg/100 g) jellemzi, ezen kívül jó élelmi rostforrás (3,6 g/100 g). Jellemző ásványi anyagai: kálium, kevesebb foszfor, kálcium, magnézium. Béta-karotinban - melyből a legtöbb a magyar kajsziban van, a legkevesebb a rózsakajsziban - az egyik leggazdagabb gyümölcsünk. A béta-karotin a szervezetben alakul át A-vitaminná. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a szem ideális működéséhez, szembetegségek esetén pedig kiegészítő kezelésként is jó hatású. Erősíti a körmöket és a hajat. Az aszalt sárgabarack egész évben fogyasztható. Rostanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, viszont nagy az energia- és a szénhidrát- (gyümölcscukor) tartalma. Az aszalt barack gyorsan képes energiát biztosítani szervezetünknek: édesebb, mint a friss barack, ezért előnyösebb a használata a pálinka ágyazásához is. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a friss barackban 48 kcal/100 g energia van, az aszalt sárgabarackban viszont 307 kcal/100 g. Szénhidráttartalma: 70 g/100 g. Cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása. A világos aranyszín, fiatalos, lendületes italt ígér. Illatában friss gyümölcsjegyek citrusokkal, pici hársfavirággal. Ízében a gyümölcságyból eredő édesség, amely jól kiemeli a kajszi telt ízét.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése