384.
2013/0711
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Aszalt Magyar Kajszibarack
üvegben érlelve
A mai napon az elmúlt két nap bemutatott pálinkának
a harmadik egyben záró családtagját fogom megismertetni a kedves olvasóimmal,
illetve hallgatóimmal. Pincészetünk ebben az új szezonban igyekszik majd arra
törekedni, hogy minden egyes pálinkánk, amelyet fával történő érlelésnek, vagy
gyümölcságyon történő érlelésnek vetünk alá az minden esetben a gyümölcs saját
fájával, illetve saját gyümölcsével történjen legyen az nyers, vagy aszalt
gyümölcse. Ezzel a módszerrel szeretnénk azt elérni, hogy az ágyas sokkal jobban
illeszkedjen a párlathoz, és így sokkal egységesebb párlatot tudjunk
létrehozni. Ezt a módszert már most ezzel a mai párlattal is be tudjuk mutatni,
hiszen ebből a gyümölcsből sikerült komoly mennyiséget leaszalnunk. A kajszibarack Közép-Ázsiából származik. Honfoglaló
őseink is ismerték a gyümölcs apró termésű vad ősét, amit egy óbudai
múmiasírból előkerült barackmag bizonyít. A mostani fajtákat a török hódoltság
idején kezdték el termeszteni. A sárgabarack fogyasztásának előnyös hatásai
vannak: A gyümölcsöt magas C-vitamin (10 mg/100 g) és karotintartalom (1,8
mg/100 g) jellemzi, ezen kívül jó élelmi rostforrás (3,6 g/100 g). Jellemző
ásványi anyagai: kálium, kevesebb foszfor, kálcium, magnézium. Béta-karotinban
- melyből a legtöbb a magyar kajsziban van, a legkevesebb a rózsakajsziban - az
egyik leggazdagabb gyümölcsünk. A béta-karotin a szervezetben alakul át
A-vitaminná. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a szem ideális működéséhez,
szembetegségek esetén pedig kiegészítő kezelésként is jó hatású. Erősíti a körmöket
és a hajat. Az aszalt sárgabarack egész évben fogyasztható. Rostanyagokban,
vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, viszont nagy az energia- és a
szénhidrát- (gyümölcscukor) tartalma. Az aszalt barack gyorsan képes energiát
biztosítani szervezetünknek: édesebb, mint a friss barack, ezért előnyösebb a
használata a pálinka ágyazásához is. Arról azonban nem szabad megfeledkezni,
hogy a friss barackban 48 kcal/100 g energia van, az aszalt sárgabarackban
viszont 307 kcal/100 g. Szénhidráttartalma: 70 g/100 g. Cukorbetegeknek nem
ajánlott a fogyasztása. A világos aranyszín, fiatalos, lendületes italt ígér.
Illatában friss gyümölcsjegyek citrusokkal, pici hársfavirággal. Ízében a
gyümölcságyból eredő édesség, amely jól kiemeli a kajszi telt ízét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése