385.
2013/0712
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Fűszeres Meggyel Ágyas Brandys Meggy
üvegben érlelve
Kicsit
megszakítva az eddigi párlat bemutatási soromat, ezúttal egy igazi különlegességet
próbálok meg kikísérletezni. Tulajdonképpen ez a vegyes párlat egy különleges
házasítás, amely nem cefreként került összerakásra, hanem két kész pálinka
házasításából hoztam létre. Az alap párlat 70%-át a 2012-es meggypálinkám tette
ki, a kisebbik hányadát a 30%-ot pedig egy tölgyfával érlelt borpárlat adta,
amit brandynek is nevezhetnénk. A párlatok összeöntése után vaníliát raktam
bele, valamint aszalt meggyet, némi fahéjjal megbolondítva. Azt persze most is
szeretném kihangsúlyozni, hogy mindez nem az én találmányom, hiszen nagyon
sokan kísérleteznek meggylikőr elkészítésével mind idehaza, mind pedig,
külföldön. Hacsak gyermekkoromra gondolok vissza rögtön eszembe jut, a
délvidékről, Szabadkáról behozott meggylikőrök íze, amit igencsak nagy kedvvel
fogyasztottak az akkori felnőtt társadalom tagjai. Most, hogy már a
gyermekkorból jó ideje kinőttem elhatároztam, hogy jómagam is megpróbálkozom
valami hasonlóval. Ha igazán az elején szeretném kezdeni, akkor egészen a
XVI-XVII századig repítenék mindenkit vissza az időben. Ebben az időben a
cukrot még csak fűszerként kezelték mely fűszer, illetve az ezzel tartósított
gyümölcs, még a nagyon tehetős, főúri házaknál is kuriózumnak számított. Miért
is érdekes ez? Azért mert a nagyon drága cukor helyett a tartósítást borban,
pálinkában, ecetben és alkoholban végezték, ami alapján joggal feltételezhető,
hogy a konyakos meggy, mint tartósított gyümölcs, már ebben az időben is
létezett és fogyasztották, fogyaszthatták. Az Agárdi Pálinkaházban járva
ismerkedhettem meg a Pannonhalmi Bencés Meggylikőrrel, amely igen csak
megtetszett. A különleges aromájú Bencés Meggylikőr a bencés szerzetesek
gyümölcshasznosítási kultúrájáról tanúskodik. A Pannonhalmi Főapátságban
megtalált leírások alapján és Agárdi Cigánymeggy pálinka hozzáadásával készült
ital igazi különlegesség, tisztasága és harmonikus ízvilága a „természet
ajándéka”. Fogyasztását szobahőmérsékleten desszertek kísérőjeként ajánlják.
Ettől én azért annyiban ezúttal eltértem, hogy a meggyet a borpárlattal
illesztettem össze. Színében gyönyörű bordó szín kerekedett ki, vaníliás háttér
ízzel, de egyben érezve a meggy és borpárlat vetélkedését a garatban, amelyet a
fahéj és az édes íz harmonizált össze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése