Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. július 18., csütörtök

Kékfrankos Szőlő Medvehagymával Ágyas Borseprő Párlat 2013.



389.

2013/0716
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

BORSEPRŐ

   Medvehagymás Kékfrankos Borseprő 
  üvegben érlelve
 
 
Nem is gondolták volna egy öt évvel ezelőtt az emberek, hogy a pálinka, mint hungarikum, amely elindult visszahódítani magát a gasztronómiába ilyen siker történetet könyvelhet el magának. A dolog azonban úgy áll, hogy sikerült az neki, amire sokan nem számítottak, hogy a pálinkát már nem azért készítik a magyarok, hogy lerészegedjenek, hanem azért, hogy kiélvezzék az alapanyagok széles skálájának különleges lehetőségeit. A ma bemutatásra szánt párlat ennek a skálának valóban a legszélén található. Ráadásul nem is gyümölcsből, hanem gyógynövényből készül, amelyik a liliom-félék családjába tartózik. Nem valódi párlat, amelyet én elkészítettem, hanem csupán annak egy ágyas változata, amelynek alapja egy kiváló kékfrankos borseprő párlat. Vannak nagyobb kereskedelmi főzdék, akik azonban teljesen ebből készítenek párlatot. Most már elárulhatom, hogy a Medvehagymáról van szó. A magyar gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerűségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredő erdő, az erőre kapó tavasz illatával. A medvehagyma áprilisban-májusban virágzik nálunk. Hatalmas gyógyerő szunnyad benne, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Egy időben védett növénynek számított, az erdős területen található, vadon termő, fokhagymaízű fűszernövény. Előfordulási helyein szőnyegként teríti be az erdők alját. Virágzáskor már csak gyönyörködni jó benne. Felhasználása gyakorlatilag azonos a fokhagymáéval, de lágyabb ízvilágot képvisel. Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is. Svájcban még a teheneknek is szoktak medvehagymát adni, mert így a tejük kellemes fokhagymás ízt kap. A Mecsekben termő medvehagyma nektárjából gyűjtött méz régiónk igazi hungaricuma, a Mecsek hegység jellegzetes különlegessége. A kellemes, üde aromájú, pikáns mézkülönlegességben az édes íz dominál, de enyhe hagymajelleg is felfedezhető benne. A medvehagyma ágyas párlat színe halvány sárgászöld, olajos. Illata intenzíven fokhagymás, pontosabban szólva, medvehagymás. Ami azonban meglepőbb, azaz alkoholos oldatban kiteljesedett és közvetített szulfidos zamat.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése