389.
2013/0716
AQUAVINICUM
ÁGYAS
BORSEPRŐ
Medvehagymás Kékfrankos Borseprő
üvegben érlelve
Nem is
gondolták volna egy öt évvel ezelőtt az emberek, hogy a pálinka, mint
hungarikum, amely elindult visszahódítani magát a gasztronómiába ilyen siker
történetet könyvelhet el magának. A dolog azonban úgy áll, hogy sikerült az
neki, amire sokan nem számítottak, hogy a pálinkát már nem azért készítik a
magyarok, hogy lerészegedjenek, hanem azért, hogy kiélvezzék az alapanyagok
széles skálájának különleges lehetőségeit. A ma bemutatásra szánt párlat ennek
a skálának valóban a legszélén található. Ráadásul nem is gyümölcsből, hanem
gyógynövényből készül, amelyik a liliom-félék családjába tartózik. Nem valódi
párlat, amelyet én elkészítettem, hanem csupán annak egy ágyas változata,
amelynek alapja egy kiváló kékfrankos borseprő párlat. Vannak nagyobb
kereskedelmi főzdék, akik azonban teljesen ebből készítenek párlatot. Most már
elárulhatom, hogy a Medvehagymáról van szó. A magyar
gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerűségét talán épp ez a
pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredő erdő, az erőre kapó tavasz
illatával. A medvehagyma áprilisban-májusban virágzik nálunk. Hatalmas gyógyerő
szunnyad benne, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik,
hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. Ízre a fokhagyma és a
snidling ügyes keveréke. Egy időben védett növénynek számított, az erdős
területen található, vadon termő, fokhagymaízű fűszernövény. Előfordulási
helyein szőnyegként teríti be az erdők alját. Virágzáskor már csak gyönyörködni
jó benne. Felhasználása gyakorlatilag azonos a fokhagymáéval, de lágyabb
ízvilágot képvisel. Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is.
Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is.
Svájcban még a teheneknek is szoktak medvehagymát adni, mert így a tejük
kellemes fokhagymás ízt kap. A Mecsekben termő medvehagyma nektárjából gyűjtött
méz régiónk igazi hungaricuma, a Mecsek hegység jellegzetes különlegessége. A
kellemes, üde aromájú, pikáns mézkülönlegességben az édes íz dominál, de enyhe
hagymajelleg is felfedezhető benne. A medvehagyma ágyas párlat színe halvány sárgászöld, olajos. Illata
intenzíven fokhagymás, pontosabban szólva, medvehagymás. Ami azonban meglepőbb,
azaz alkoholos oldatban kiteljesedett és közvetített szulfidos zamat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése