II. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny
I. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye
|
A rendezvény helyszíne: Gyümölcsház – 3129 Nagykeresztúr, 0221 hrsz.
Információk az eredményekről, a bírálat , zsűrizés folyamatáról
A bírálat teljes folyamatát közjegyző felügyeli és annak eredményeit közjegyző hitelesíti.
Versenyigazgató és egyben a zsűri elnöke: Panyik Gáborné dr. egyetemi adjunktus
Az országosan
elismert bírálók közül, a beérkezett nevezési minták darabszámának függvényében
lesznek kiválasztva a 2-3 főből álló bíráló bizottságok. A bírák 2013. július
25-én egy felkészítő tréningen vesznek részt, ahol a zsűrielnök irányításával
kóstolási minták értékelésével történik meg a tagok "formába" hozása,
valamint az adminisztrációs teendők részleteinek megbeszélése. A kóstolási
minták természetesen függetlenek a versenyre nevezett tételektől, azok
felnyitására a tényleges zsűrizés napján, augusztus 28-29-én kerülhet sor. A
tréning célja a zsűri összeszoktatása és az érzékszervek finomhangolása.
A versenyminták bírálata
A bírálat
érzékszervi zsűrizéssel történik, a verseny bírálói, a zsűri elnöke és a
szervezők 40 mintánként 1-1 háromtagú bizottságot állítanak föl, amelybe
megfelelő bírálói ismerettel és gyakorlattal rendelkező tagokat delegálnak. A
versenyigazgató és a szervezési bizottság vezetője, a verseny előtt köteles
bírálói készségfelmérést végezni, hogy a zsűrizésben csak olyan személyek
vehessenek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra és a
bírálat napján megfelelő egészségi állapotban vannak.
A szervezési
bizottság a beérkezett mintákat a kiírásnak megfelelő kategóriákba sorolja a
nevezési lapon feltüntetett jellemzők alapján, illetve - amennyiben szükséges -
saját maga állapítja meg e jellemzőket, majd elvégzi a nevezett próbák
kóstolási sorszámmal való titkosító kódolását.
A versenyigazgató:
- a kóstolás megkezdése előtt ellenőrzi az előkészületeket,
- meghatározza a minták helyes bírálati sorrendjét,
- ellenőrzi, illetve biztosítja a technikai kiszolgálás színvonalát,
- ellenőrzi a minták bírálók előtti anonimitását,
- folyamatosan ellenőrzi a segítők és a kiértékelést végzők munkáját.
A verseny
lebonyolítását és a szabályzat betartását a versenyigazgató, az etikai és
logisztikai bizottság vezetői felügyelik, de csak közös egyetértésben
avatkozhatnak be a bírálatba, rendelhetnek el újrabírálást. A döntést minden
esetben írásban rögzíteni kell, melyet a bíráló lapokkal és a bíráló lapokon igazolnak.
A bíráló bizottság feladata
Az úgynevezett 20
pontos rendszer szerinti értékelés a cél és feladat, valamint az egyéni
bírálatok utáni konszenzusos vélemény kialakítása bizottságonként azzal a
szigorú előírással, hogy a verseny teljes időtartama alatt meg kell tartani a
minták teljes eredet anonimitását. A minták eredetfeltárása csak a verseny
eredményhirdetése után válhat nyilvánossá.
A minták pontozása
A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint.- Illat tisztaság, (hibátlan) - max. 3 pont,
- Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) - max. 5 pont,
- Íz tisztaság, (hibátlan) - max. 3 pont,
- Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) - max. 5 pont,
- Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) - max. 4 pont.
A verseny, a nevezők és a hivatalosan meghívottak részére nyilvános, arra külön értesítés nem történik, azt a versenyfelhívás az időpont és a helyszín megjelölésével tartalmazza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése