388.
2013/0715
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Bodzavirágos Bodzás Borseprő
üvegben érlelve
Ahogyan
azt már megszokhattuk ezúttal is az elkészült párlatuknak a harmadik része az
Ágyas kategóriák csoportjába került. Ahogyan nem volt túlzottan nehéz döntés a
fával való érlelés fajtáját kiválasztani, úgy nem kellett túl sokat azon sem
gondolkodni, hogy ezt a párlatot mivel is ágyazzuk be. Az érlelt változatnál az
alappárlat fajtáját vettük alapul, ezúttal pedig a kisebb házasított társ a
bodzavirágot választottuk. A borseprőbe beáztatott bodzavirág, amely illatával
és zamataival megfestette a párlatot kifőzéskor, úgy most ezt még megfejeltük
azzal is, hogy az elkészült párlatot ismét ebbe a virágba ágyaztuk bele. Lehet,
hogy sokan nem is gondolnának arra, hogy az aszalógéppel nemcsak gyümölcsöket,
hanem virágokat, gyógynövényeket is lehet szárítani. Ennek megismertetésére
elmondanám, hogy kipróbáltam ezt a dolgot és bizony sokkal jobban sikerült,
mint a gyümölcsök aszalása elsőre. A bodzavirág gyűjtését és megszárítását
nagyon gondosan kell végezni, hogy az eredeti szép világossárga színét
megőrzött áru váljék belőle. A virágzatokat a legrövidebb kocsányrésszel kell
gyűjteni, nehogy az úgyis felesleges, hosszú kocsányok még a megszárítást is
hátráltassák. Tehát közvetlenül az elágazások kezdeténél kell a virágernyőket a
kocsányról lecsípni. A virágzatokat minél rövidebb időn belül meg kell
szárítani, mert ez a biztosítéka az eredeti világos színük megőrzésének. Hogy
miért is van ennek komoly jelentősége? Az a virág beltartalmának függvénye. Bodzavirág drogja latinul Sambuci flos, izzasztó glikozidát, rutint, kevés
illóolajat, quercetint, nyálkát, cukrot, cseranyagot, gyantát, kolint,
szambunigrin kéksavglikozidát, emulzinenzimet tartalmaz. Ennek a tartalmának
köszönhetően ma már nemcsak ágyazásra, ízesítésre használják a pálinkakészítők
a bodzavirágot, hanem önállóan is készítenek belőle párlatot. A belőle készült párlata hűléses
betegségekben használt izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító
és enyhe hashajtóhatású. A bodzavirágtea sok embernek mindennapi reggeli vagy
üdítőitala is, mert íze kellemes, még melegít is. A bodzavirág borban, vagy
ahogy a mi esetünkben is cefrébe áztatva annak muskotályszerű ízt ad. Madaus
szerint a bodzavirágok forrázata elpusztítja a gennykeltő baktériumokat. A
fekete bodza virágát használják égések, kiütések, kisebb bőrbajok kezelésére. A
párlatunk színe is szép sárga lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése