386.
2013/0713
AQUAVINICUM
NATÚR
VEGYES
Bodzavirágos Borseprő
üvegben érlelve
Lehet,
hogy most sokan úgy gondolják, hogy visszakanyarodtam az elmúlt év párlataihoz,
pedig higgyék el, hogy nem így van. Az igaz, hogy az alapcefre tavalyi hiszen a
borseprő tavalyi bor fejtéséből visszamaradt üledék, de a beleáztatott
bodzavirág az már nagyon is idei termésnek számít. A természet érdekes dolgokat
képes művelni, hiszen már majdnem beértek a bodzabogyók, vagy legalábbis szépen
feketednek, és közben újra megjelentek rajtuk a fehér virágok is. Ez a
kettősége az idei évnek nagyon is jellemző, hiszen láttam fehérakácot újból
virágozni is. A bodzát nem kell bemutatni, a magyar
népgyógyászatban ott van a kamilla mellett. Egyes leírások a bánat és halál
jelképének tartják. Emellett Európa szerte mágikus erőt is tulajdonítanak a
bodzának: a házban felaggatott gallyai távol tartják a rossz szellemeket,
fájának égetése viszont szerencsétlenséget hoz. A kolostori gyógynövénytanok egyetemes gyógyszernek
tekintették a bodzát. A népi gyógyászatban a bodza virágját gyógyteának
használták, de a nyári melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk. A festőbodza, amely a Kárpát-medencében elterjedt
faj, amely május végétől júliusig virágzik, úgyhogy még van idő szedni és
hektószámra főzni belőle a szörpöt, vagy éppen pálinkát, vagy párlatot.
Vigyázni kell azonban, hogy csak a szirmokat vagy a bogyókat fogyasszuk, a
növény gyökerei és megvastagodott szára súlyos gyomorproblémát okozhatnak. Csak
olyan virágot használjanak, amelynek ismerik a származási helyét, nem füstölték
fel autók, buszok kipufogói és nem permetezték semmivel, és persze nagyon
fontos, hogy ne valamilyen mérgező társát szakítsák le. Párlatot csak frissen
nyílt virágból érdemes készíteni, mert könnyen állott íze lesz. A bodza virágát
szárítani is lehet, ehhez a virágokat jól szétterítve kell lefektetni, hogy ne
érjenek egymáshoz, különben megbarnulnak. Ezután készülhet belőle tea, amely
megfázásra és köhögés ellen fogyasztható. C-vitamin tartalma duplája a citrusféléknek! Emellett
tartalmaz még A-vitamint, folsavat
és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül vas,
kálium, kalcium, magnézium és foszfor található
benne. Mindezeket a tulajdonságokat a beáztatással át tudjuk menteni a
párlatba. Természetesen mindehhez párosul még a fantasztikus illat és aroma
anyag is, amely még különlegessebbé képes tenni a párlatunkat, amelyben már
alig felismerhető a borseprő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése