387.
2013/0714
AQUAVINICUM
ÉRLELT
VEGYES
Bodzavirágos Borseprő
tölgyfával érlelve
Ahogyan
már a kedves olvasóim és hallgatóim is megszokhatták a folytatásban a tegnap
bemutatásra megkezdet párlatunk második változatára hívom ma fel a megtisztelő
figyelmüket. A fával történő érlelésre is mindig különleges hangsúlyt,
odafigyelést kell alkalmaznunk, hiszen a faanyagának némiképpen harmonizálnia
kell az alappárlattal. Ebben az esetben annyiban könnyű helyzetben voltam,
amikor döntést kellett hoznom, hogy az alapcefre borseprő volt, amely érlelését
a tölgyfahordó befolyásolja a legkedvezőbben, hiszen maga a bor is, főleg ha
vörösborról van szó többnyire tölgyfahordóban érlelődik, egészen addig, amíg a
fejtés során a bort leveszik a seprőjéről. Így aztán nincs is más teendőnk,
mint folytatjuk a tölgyfával való érlelést a kész párlatunk esetében is.
Természetesen a beleoldódó bodzavirág illatai, zamatai erősen megkeverik az
amúgy is normál helyzetet. Itt most még szólnák is egy-két gondolatot magáról a
bodzavirágról. A késő tavasz jellegzetes tájképéhez hozzátartoznak hófehér,
tenyérnyi, illatozó virágai. Nagyanyáink kedvencét szerencsére újra felfedeztük
magunknak: a bodzából igazán frissítő és egészséges finomságokat készíthetünk,
telis- tele vitaminokkal. A virág sokféle hasznosítása ismert. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy
vizelethajtó teakeverékek alkotója lehet. A bodza leveléből készült tea gyógyír
a reumás bántalmakra, de lázcsillapításra is ajánlott. A 19. században pedig
még gyakori étel volt a tojással kirántott bodzavirág, a bodzafánk. A
termése gyümölcssavakat, vitaminokat, cseranyagot, antocián-festékeket
tartalmaz. Isteni aromája és illata van, a szörp limonádéként frissítőként
fogyasztható, de desszerteket, például tiramisut vagy muffint is megbolondíthatunk
vele. Virágzatát már most május, június környékén, érett bogyóit az
augusztus-szeptemberi időszakban gyűjthetjük. A virágzat szedését akkor kell elkezdeni, amikor a virágtányér,
azaz a bogernyő szélén lévő virágok kinyíltak és a középsők még bimbósak. A
bodza virágzatát csak száraz időben szabad gyűjteni, ugyanis ha esőtől vagy a
harmattól nedves virágzatokat gyűjtjük, akkor a virágok szárítás közben
megbarnulnak. Végül néhány gondolat erejéig visszatérve a fával történő
érleléshez, mindezt az íz kavalkádot megbolondíthatjuk azzal, hogy megégetjük a
tölgyfachipszünket, és nagyszerű barrick, füstölt hatást tudunk elérni vele,
amely még tovább bonyolítja a ránk váró illatbombát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése