383.
2013/0710
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Magyar Kajszibarack
Barackfával érlelve
A párlat utóélete címet is adhatnám a mai
írásomnak, amellyel a tegnapi párlat bemutatását folytatni szándékozom. Ha még
emlékszünk zárszavaimra, akkor eszünkbe juthat, hogy úgy jellemeztem ezt a
párlatomat, mint amelyiknek igen csak jót tesz a hosszan tartó érlelés legyen
az bármilyen tároló edénybe is rejtve. Bízom abban, hogy hamarosan, pár éven
belül elérkezünk oda, már mint a pálinkás társadalom, hogy a pálinkát nem úgy
kezeljük, mint a csapvizet, amely, ha kifolyik a csövekből azonnal fogyasztani
akarjuk. Ma még sajnos vannak olyanok, akik szinte rimánkodnak azért, hogy
minél előbb a párlatukhoz jussanak, mert mint mondják már nincs mit inniuk. Jó
magam el sem tudom képzelni, hogy egy frissen ledesztillált párlatot azonnal
fogyasztani akarjak. Jelenleg is vannak olyan párlataim szépszámmal, amelyeket
már közel egy éve meg sem ízleltem. Azt meg egyenesen elképzelni sem tudom,
hogy úgy elfogyjanak a párlataim, hogy ne legyen mit inni, kóstolni, kínálni,
vagy éppen bírálni. Valószínűleg már nagyon sokszor elmondtam, illetve leírtam,
hogy pihentetés, érlelés nélkül nem szabad egy párlatot sem elfogyasztani, mert
ebben az esetben azt sem tudjuk meg igazán, hogy milyen is volt a párlatunk
ereje teljében. A nagy gondossággal
elkészített cefre, az igényességgel kifőzött "nyers" pálinka szerkezetét
érleléssel lehet kiteljesíteni. Az érlelést valamilyen fából készült hordóban
végezzük. A fahordós érlelésnél a pálinka és a hordó között különböző diffúziós
folyamat mennek végbe. Az érlelés során többletérték keletkezik: a fa íz
beleépül a pálinka ízébe, harmonikus illatvilág keletkezik, lágy gyümölcsösség
fűszeres háttér alakul ki, minőségben egy másik ital keletkezik. Ezt tetőzi be
a borhoz hasonlóan a keletkezett szín, így biztosítva ezzel a teljes harmóniát.
Azzal a különbséggel, hogy mint már többször is megjegyeztem én a chipszes
érlelést helyezem inkább előtérbe. Az érlelő-hordó megválasztásakor szem előtt kell tartani, hogy a fa
anyagának aromája mennyire van összhangban a tárolandó pálinka aromáival.
Rosszul megválasztott hordó ellentétes hatást válthat ki. A jól megválasztott
pálinka-hordó együttes olyan eredményt produkál, ami más eljárással nem jönne
létre. Általánosan használt a kocsányos tölgy, de lehet akác vagy eperfa anyagú
is. Az érlelést legalább három hónapig kell végezni, amelyet ezen esetben a
gyümölcs saját fájával tettem meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése