379.
2013/0706
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Carmen Cseresznye Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.
üvegben érlelve
Örömmel jelentem be a kedves pálinka kedvelők
táborának, hogy a legkorábbanni gyümölcsfák termései beértek, sőt a cefréjük
leerjedt, és így elkezdődött az új szezon a pálinkafőzés történetében. Az idei
év teljesen már, mint a tavalyi, hiszen akkor a szárazság nehezítette a
gyümölcsök fejlődését, addig idén a rengeteg csapadék, a párás fülledt meleg
ronthatja el gyümölcseink értékét. A legkorábban a május végén már érő
cseresznyével és meggyel kezdhetjük meg cefréink elkészítését. A cseresznyefa
magasságával, széles koronájával már látványában is figyelemre méltó. Roskadozó
rózsaszín virágzata az utcák, kertek, parkok dísze, sőt a házak dísze is. Gyümölcse
a gyerekek nagy kedvence, élénkvörös színével, ropogós, édes ízével könnyen a
fa alá csábítja a család apraját-nagyját. Sajnos nemcsak a mi gyermekeink,
hanem a seregélyek csemetéi is előszeretettel táplálkoznak ebből a gyümölcsből
és, ha nem figyelünk oda kellő képen, akkor könnyen, úgy járhatunk, hogy
leszüretelnek előlünk. Sajnos a két lábú seregélyek is gyakran belátogatnak a
kertünkbe, ahol idén először sikerült annyi cseresznyét szüretelni, hogy a
befőtt mellett, már a cefrébe is jutott belőle. Teljes értékű táplálékként
tekinthetjük. A cseresznye gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban,
nyomelemekben és gyógynövényként is egyre elterjedtebb. Magas rosttartalma segíti
az emésztési problémákban szenvedőket. Vörös héja és húsa kiváló antioxidáns.
Minden része gyógyhatású, tisztító hatású, hatékony a cukorbetegek számára, jó
hatással van az ízületekre. A cseresznyét sokféleképp fogyaszthatjuk. Nyersen
fogyasztva, felhasználva: befőtt, lekvár, kompót, sütemény alapanyag,
gyümölcslé, szörp, bor, pálinka készítéséhez. Jól bírja a fagyasztást,
vitaminjai ebben a formában is megmaradnak. Sokféleségét mutatja a különböző
héjszín is. Így találunk az egészen sárgától a bordóra, szinte feketére érő
típusokat. Érési időben májustól egészen július második feléig érő fajták közül
válogathatunk. Gyümölcs
jellemzői: igen nagy, lapított gömb alakú, héja fénylő
kárminpiros, szilárd állományú, ízletes, igen értékes fajta. Érési ideje: június eleje. Felhasználása: friss fogyasztás, befőtt. Én azonban aszalványt is készítettem belőle a
cefrén túl számítva arra, hogy az elkészülő pálinkát, majd ezzel fogom
beágyazni. Az első kóstolás után megállapíthattam, hogy ennek a párlatnak
hosszú érlelése lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése