378.
2013/0705
AQUAVINICUM
ÁGYAS
DÉLI GYÜMÖLCS
Déli Gyümölcsökkel Ágyas Narancs
üvegben érlelve
A mai napon is folytatni szeretném a különleges
ágyas párlatokról szóló sorozatomat. Persze mondhatnák a kedves olvasóim,
illetve hallgatóim, hogy könnyen készít az a mester ilyen különlegességeket,
akinek olyan kiváló alappárlatok állnak rendelkezésére, amelyeket felhasználva
különlegesebbnél-különlegesebb italokat tud elkészíteni, vagy különböző fa
chipszes érleléssel, vagy különböző aszalt, illetve friss gyümölcsök
beágyazásával. Általában ragaszkodni szoktam a fajta egyediség megőrzéséhez, de
ezúttal kivételt téve nem egyfajta gyümölcsöt, hanem többfélét válogattam össze,
és aszalványként helyeztem azokat a narancs alappárlatba. Igazság szerint ez az
ágyas párlat sem most készült el, hanem őszintén szólva nem is tudom, hanem
csak egyszerűen a kezem ügyébe akadt, és nem feliratoztam, amikor elkészült.
Mindenesetre most kategorizáltam, mert miután megkóstoltam elfogadhatónak
találtam. A déligyümölcsök a trópusi és szubtrópusi
éghajlat alatt teremnek. Fő termőterületük a Földközi-tenger vidék,
Nyugat-Afrika, Közép- és Dél-Amerika, valamint Dél-Ázsia. Kezelésük és
eltarthatóságuk alapján megkülönböztetünk friss és szárított déligyümölcsöket. A friss déligyümölcsök üdítő, frissítő hatásúak, jelentős a szerves sav-
és a vitamintartalmuk. A narancs, amelyből a legtöbbet Spanyolország, Izrael és
Marokkó exportálja. Kellemesen édeskés-savanykás ízű. A citromnál több cukrot,
kevesebb szerves savat tartalmaz. A C-vitamin-tartalmuk közel azonos.
Illóolaj-tartalma is jelentős. A grape-fruit a citrom és a
narancs keresztezéséből származik. Nagy gyümölcse vastaghéjú, igen lédús,
savanykásan kesernyés ízű. A banán egy pálmaszerű,
trópusi fa gyümölcse. Héja zöldessárga, húsa halványsárga, éretten igen puha,
aromás ízű. A banán nagy tápértékű gyümölcs, kb. 23% szénhidrátot tartalmaz, ez
főleg keményítő, amely nagy része az érés során cukorrá alakul. B1
vitamin-tartalma is jelentős. Az ananász őshazája a
trópusi Amerika. A termése kard alakú levelek közül emelkedik ki, ovális alakú,
vörösbarna színű. Aranysárga színű gyümölcs magas rosttartalmú, finom zamatú. A mangó Indiában őshonos. A gyümölcs lehet zöld vagy sárgásvörös, édes
ízű, benne egy mag található. Végül mazsola is található benne, amely tovább
fokozza édeskés ízét a párlatban, amitől aztán főleg a hölgyek kedvence lesz az
érlelési idő végén a dél minden trópusiasságával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése