Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. július 9., kedd

Vaníliás Cármen Cseresznye Ágyas Gyümölcs Párlat 2013.



380.

2013/0707
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Vaníliás Cármen Cseresznye 
  üvegben érlelve
 
 
Bizony az árvízi védekezés következtében hetekig nem volt alkalmam arra, hogy pálinkát készítsek, desztilláljak, most pedig, hogy ismét elkezdhettem bizony érzi a mester a különbséget, és tudja, hogy mennyire hiányzott a munkája. A tegnap bemutatott párlatnak az ágyas verzióját is elkészítettem. Ez persze ebben az esetben sokkal izgalmasabb, mint a natúr változata. Magyarországon a cseresznye és a meggy egyik kincsesbányája Érd, az Elvira majorban található génbankban ugyanis 2600 meggy- és cseresznyefajta génállományát őrzik. Ne a piacon fellelhető változatokra gondoljunk, sokkal kalandosabb sorsú fajták ezek! Útszéli köpött magból, vagy a víz, a szél, illetve az állatok szállította magokból megsarjadt fákból begyűjtött mintákról van szó. E fajták különlegessége, hogy mindenféle külső segítség nélkül vívták meg harcukat a kártevőkkel, tökéletesen alkalmazkodtak saját természetes környezetükhöz, így rendkívül ellenállóak. Mezőgazdasági termesztésre általában nem alkalmasak, de egy-egy falunak, kis közösségnek igazi értékeik lehetnének. Ma már természetes környezetben egy-egy ilyen fával csak elhagyatott gyümölcsösökben, hegyoldalakon találkozhatunk, a szerencsésebbek esetleg a falusi nagyszülők százéves kertjében. Maga az alap gyümölcs, amelyből a párlat készült jellemzően középkorai érésű, hatalmas, nagy gyümölcsöket termő cseresznyefajta. A nemesítés csúcsa ez a fajta. Bőtermő fája gyenge, középerős növekedésű. Virágai későn nyílnak, a Germersdorfi jól termékenyíti őket. A Bigarreau Burlat fajta után egy héttel érik. Gyümölcse nagy 11-33 g. tömegű, gömb alakú, fényes bordó színű, kemény húsállományú édes-savas ízű. Fája gyenge vagy középerős növekedésű, kis koronát nevel. A gyümölcshús piros, ropogós, nagyon bőlevű. Aromája csodálatosan harmónikus. Az ágyazásnak köszönhetően, amelyet aszalt cseresznyével végeztem el, és egy kis vaníliával bolondítottam meg, a párlat színe a gyümölcs eredeti színéhez kezd hasonlatossá válni. De persze nemcsak színében, hanem aromájában, és illatában is sokkal inkább cseresznyés lesz a pálinkánk. Régen úgy tartották elődeink, hogy a pálinkát megágyazni azért kell, mert akkor az asszony is szívesen megissza, s nem kell magyarázkodni a pálinkaszag miatt. Egy biztos az érlelési idő végén igazi csemege lesz belőle, mind férfiaknak, mind asszonyoknak.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése