380.
2013/0707
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Vaníliás Cármen Cseresznye
üvegben érlelve
Bizony az árvízi védekezés következtében hetekig
nem volt alkalmam arra, hogy pálinkát készítsek, desztilláljak, most pedig,
hogy ismét elkezdhettem bizony érzi a mester a különbséget, és tudja, hogy
mennyire hiányzott a munkája. A tegnap bemutatott párlatnak az ágyas verzióját
is elkészítettem. Ez persze ebben az esetben sokkal izgalmasabb, mint a natúr
változata. Magyarországon a cseresznye és
a meggy egyik kincsesbányája Érd, az Elvira majorban található génbankban
ugyanis 2600 meggy- és cseresznyefajta génállományát őrzik. Ne a piacon
fellelhető változatokra gondoljunk, sokkal kalandosabb sorsú fajták ezek!
Útszéli köpött magból, vagy a víz, a szél, illetve az állatok szállította
magokból megsarjadt fákból begyűjtött mintákról van szó. E fajták
különlegessége, hogy mindenféle külső segítség nélkül vívták meg harcukat a
kártevőkkel, tökéletesen alkalmazkodtak saját természetes környezetükhöz, így
rendkívül ellenállóak. Mezőgazdasági termesztésre általában nem alkalmasak, de
egy-egy falunak, kis közösségnek igazi értékeik lehetnének. Ma már természetes környezetben egy-egy ilyen fával csak elhagyatott
gyümölcsösökben, hegyoldalakon találkozhatunk, a szerencsésebbek esetleg a
falusi nagyszülők százéves kertjében. Maga az alap gyümölcs, amelyből a párlat
készült jellemzően középkorai érésű, hatalmas, nagy gyümölcsöket termő
cseresznyefajta. A nemesítés csúcsa ez a fajta. Bőtermő fája gyenge, középerős
növekedésű. Virágai későn nyílnak, a Germersdorfi jól termékenyíti őket. A
Bigarreau Burlat fajta után egy héttel érik. Gyümölcse nagy 11-33 g. tömegű,
gömb alakú, fényes bordó színű, kemény húsállományú édes-savas ízű. Fája gyenge
vagy középerős növekedésű, kis koronát nevel. A gyümölcshús piros, ropogós,
nagyon bőlevű. Aromája csodálatosan harmónikus. Az ágyazásnak köszönhetően,
amelyet aszalt cseresznyével végeztem el, és egy kis vaníliával bolondítottam
meg, a párlat színe a gyümölcs eredeti színéhez kezd hasonlatossá válni. De
persze nemcsak színében, hanem aromájában, és illatában is sokkal inkább
cseresznyés lesz a pálinkánk. Régen úgy tartották elődeink, hogy a pálinkát
megágyazni azért kell, mert akkor az asszony is szívesen megissza, s nem kell
magyarázkodni a pálinkaszag miatt. Egy biztos az érlelési idő végén igazi
csemege lesz belőle, mind férfiaknak, mind asszonyoknak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése