377.
2013/0704
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Vaníliás Málnás Borseprő
üvegben érlelve
Azt hiszem, hogy nem igazán lehet megunni azt a
sorozatot, amelyet az elmúlt héten kezdtem el Ágyas Párlataim világában. Már az
elmúlt napokban is sorozatban mutattam be a különlegesebbnél-különlegesebb
ágyas párlatokat, likőröket. És ez nincs másként a mai napon sem. A háztáji
kertekben itt falun azért elég gyakran előfordul ez a gyümölcs, amelyből a nagy
kereskedelmi főzdék előszeretettel készítenek pálinkát, de nekünk kicsiknek ez
nem igazán adatik meg, legfeljebb így ágyas párlatként. Ebből már sejthetjük,
hogy arról a gyümölcsünkről van szó, amelyet nem csupán a medve kedvel, hanem
mi egyszerű laikus emberek is. A málna, magyar népies neve a boldogasszony
csipkéje és a himpér, a német Himbeere szó alapján. A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt
csemegéje, a málna az Ida hegy lejtőin látta meg a napvilágot, innen származik
elnevezése is: „vadszeder az Idáról”, azaz "Rubus idaeus". A málnafajtáknak két nagy csoportja van: az egyszer termők és a kétszer
termők. Létezik olyan málnafaj is, amelynek gyümölcse nem piros színű, hanem
sárga. A gyümölcs szedésének idejét
jól válasszuk meg, mert az érett gyümölcs a bokron gyorsan túlérik, és elveszti
élénk színe mellett kellemes zamatát is. A gyümölcsöt lehetőség szerint frissen
dolgozzuk fel, mert nem megfelelő tárolás esetén gyorsan megpenészedhet. Nekünk
szerencsénk van hiszen szép mennyiségben terem az udvarunkban nem messze a
pincészetünktől, és így szinte minden nap van rálátásunk arra, hogy milyen
állapotban van. Mint
minden bogyós gyümölcsnek, így a málnának is van allergiakeltő hatása, mely az
arra érzékenyeknél nem várt reakciókat válthat ki. Ezek a tünetek különfélék
lehetnek, a legjellemzőbb a viszkető bőrkiütés, amit csalánkiütésnek hívunk, de
előfordulhat szénanátha jellegű, valamint asztmaszerű panasz is. Ezen tünetek
jelentkezésekor természetesen abba kell hagyni a gyümölcsfogyasztását, illetve
az immunrendszer harmonizálásával csökkenthetjük a panaszokat. A legfontosabbak
ehhez a C-vitamin, az antioxidánsok, valamint az Omega-3 zsírsavak. Reggel vagy
borús, hűvös időben szedjük a gyümölcsöt, majd azért gondosan mossuk meg és
csepegtessük le, és csak ezt követően raktam bele a párlatba, kicsit
megfűszerezve egy kis vaníliával. A gyümölcsök egy részét nyersen, másik részét
aszalva készítettem el. Karakteresen gyümölcsös illatokkal, mintha beesnél a
málnásba!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése