Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. július 4., csütörtök

Vaníliás Málnával Ágyas Borseprő Párlat 2013.



377.

2013/0704
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES



  Vaníliás Málnás Borseprő 
  üvegben érlelve
 
 
 Azt hiszem, hogy nem igazán lehet megunni azt a sorozatot, amelyet az elmúlt héten kezdtem el Ágyas Párlataim világában. Már az elmúlt napokban is sorozatban mutattam be a különlegesebbnél-különlegesebb ágyas párlatokat, likőröket. És ez nincs másként a mai napon sem. A háztáji kertekben itt falun azért elég gyakran előfordul ez a gyümölcs, amelyből a nagy kereskedelmi főzdék előszeretettel készítenek pálinkát, de nekünk kicsiknek ez nem igazán adatik meg, legfeljebb így ágyas párlatként. Ebből már sejthetjük, hogy arról a gyümölcsünkről van szó, amelyet nem csupán a medve kedvel, hanem mi egyszerű laikus emberek is. A málna, magyar népies neve a boldogasszony csipkéje és a himpér, a német Himbeere szó alapján. A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje, a málna az Ida hegy lejtőin látta meg a napvilágot, innen származik elnevezése is: „vadszeder az Idáról”, azaz "Rubus idaeus". A málnafajtáknak két nagy csoportja van: az egyszer termők és a kétszer termők. Létezik olyan málnafaj is, amelynek gyümölcse nem piros színű, hanem sárga. A gyümölcs szedésének idejét jól válasszuk meg, mert az érett gyümölcs a bokron gyorsan túlérik, és elveszti élénk színe mellett kellemes zamatát is. A gyümölcsöt lehetőség szerint frissen dolgozzuk fel, mert nem megfelelő tárolás esetén gyorsan megpenészedhet. Nekünk szerencsénk van hiszen szép mennyiségben terem az udvarunkban nem messze a pincészetünktől, és így szinte minden nap van rálátásunk arra, hogy milyen állapotban van. Mint minden bogyós gyümölcsnek, így a málnának is van allergiakeltő hatása, mely az arra érzékenyeknél nem várt reakciókat válthat ki. Ezek a tünetek különfélék lehetnek, a legjellemzőbb a viszkető bőrkiütés, amit csalánkiütésnek hívunk, de előfordulhat szénanátha jellegű, valamint asztmaszerű panasz is. Ezen tünetek jelentkezésekor természetesen abba kell hagyni a gyümölcsfogyasztását, illetve az immunrendszer harmonizálásával csökkenthetjük a panaszokat. A legfontosabbak ehhez a C-vitamin, az antioxidánsok, valamint az Omega-3 zsírsavak. Reggel vagy borús, hűvös időben szedjük a gyümölcsöt, majd azért gondosan mossuk meg és csepegtessük le, és csak ezt követően raktam bele a párlatba, kicsit megfűszerezve egy kis vaníliával. A gyümölcsök egy részét nyersen, másik részét aszalva készítettem el. Karakteresen gyümölcsös illatokkal, mintha beesnél a málnásba!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése