376.
2013/0703
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Vaníliás Fekete Ribizlivel Ágyas Kékfrankos Borseprő
üvegben érlelve
A mai napon is szeretném folytatni a különleges
ágyas párlataimnak a bemutatását. Ezúttal egy olyan ágyas párlat következik
soron, amelynek kis testvérét már néhány nappal ezelőtt figyelmébe ajánlottam a
pálinkát kedvelők táborának. Előbbi a piros ribizli volt, a mai pedig a fekete
ribizli az, amelyből ágyas párlatot készítettem. Természetesen az igazsághoz az
is hozzá tartozik, hogy a két ágyas párlat összehasonlítása csak úgy lesz
lehetséges, ha ugyan abba az alapanyagba is helyezzük be. Így hát fogtam újból
a kékfrankos szőlőborból visszamaradt borseprőt és belehelyeztem a fekete
ribizlit ágyként. A fekete Ribizli itt termett a pincészetünk egyik pincéjének
a közelében. Van azért egy-két dolog, amit érdemes erről a gyümölcsről tudni,
mert nem közönséges párlatról van szó. Alig tudunk róla valamit, miközben hazánk a fekete ribizli gyógynövényi
drogjának egyik legnagyobb európai exportőre. Gyümölcsként rendszerint nyersen
fogyasztjuk, ha ugyan eszünkbe jut egyáltalán asz asztalunkra feltenni. A
gyümölcslevek között is szívesen isszuk olykor-olykor, de sokan már nem biztos,
hogy felismernék a piacon, ha az áfonyával és jóstával kerülne egy pultra. A
ribizlit ismerők egy része is gyanakodva nézné, ha vidéki sétáján belebotlana
egy feketeribizli bokorba: "Vajon ehető?". Megkóstolva aztán
meglepődne, mivel a feketeribizli íze nem egészen olyan, mint az élénkpiros,
savanykás ribizlié. Bogyóinak markáns íze frissen szedve nem is ízlik
mindenkinek. A leírások savanykásnak jellemzik, de megérve kellemes édes ízű.
Fürtjei kisebbek és sokkal lazábbak piros rokonánál, leve pedig olyan sötétbordó,
hogy inkább hasonlít tintára, mint gyümölcslére. Ettől aztán én is mindig
szívesen használtam fel ágyas gyümölcsként, hiszen két éve is készítettem
belőle párlatot. Nem egyszerűen jó, fogyasztása kifejezetten ajánlott.
Gyümölcsét gyógynövény szavunk mintájára joggal nevezhetnénk gyógygyümölcsnek,
amit az idős embereknek gyógyszerek helyett kellene fogyasztani. Hatásaira az
1970-es években figyeltek fel ismét, többek között a középkori európai
szerzetesek gyógynövényleírásait tanulmányozva. Az érett bogyók dúskálnak az
egyben antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban.
Különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van benne. Három hónap után igazi
különlegességgel lephetjük meg ezzel barátainkat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése