Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. július 3., szerda

Vaníliás Fekete Ribizlivel Ágyas Kékfrankos Borseprő Párlat 2013.



376.

2013/0703
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES



  Vaníliás Fekete Ribizlivel Ágyas Kékfrankos Borseprő 
  üvegben érlelve
 
 
A mai napon is szeretném folytatni a különleges ágyas párlataimnak a bemutatását. Ezúttal egy olyan ágyas párlat következik soron, amelynek kis testvérét már néhány nappal ezelőtt figyelmébe ajánlottam a pálinkát kedvelők táborának. Előbbi a piros ribizli volt, a mai pedig a fekete ribizli az, amelyből ágyas párlatot készítettem. Természetesen az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a két ágyas párlat összehasonlítása csak úgy lesz lehetséges, ha ugyan abba az alapanyagba is helyezzük be. Így hát fogtam újból a kékfrankos szőlőborból visszamaradt borseprőt és belehelyeztem a fekete ribizlit ágyként. A fekete Ribizli itt termett a pincészetünk egyik pincéjének a közelében. Van azért egy-két dolog, amit érdemes erről a gyümölcsről tudni, mert nem közönséges párlatról van szó. Alig tudunk róla valamit, miközben hazánk a fekete ribizli gyógynövényi drogjának egyik legnagyobb európai exportőre. Gyümölcsként rendszerint nyersen fogyasztjuk, ha ugyan eszünkbe jut egyáltalán asz asztalunkra feltenni. A gyümölcslevek között is szívesen isszuk olykor-olykor, de sokan már nem biztos, hogy felismernék a piacon, ha az áfonyával és jóstával kerülne egy pultra. A ribizlit ismerők egy része is gyanakodva nézné, ha vidéki sétáján belebotlana egy feketeribizli bokorba: "Vajon ehető?". Megkóstolva aztán meglepődne, mivel a feketeribizli íze nem egészen olyan, mint az élénkpiros, savanykás ribizlié. Bogyóinak markáns íze frissen szedve nem is ízlik mindenkinek. A leírások savanykásnak jellemzik, de megérve kellemes édes ízű. Fürtjei kisebbek és sokkal lazábbak piros rokonánál, leve pedig olyan sötétbordó, hogy inkább hasonlít tintára, mint gyümölcslére. Ettől aztán én is mindig szívesen használtam fel ágyas gyümölcsként, hiszen két éve is készítettem belőle párlatot. Nem egyszerűen jó, fogyasztása kifejezetten ajánlott. Gyümölcsét gyógynövény szavunk mintájára joggal nevezhetnénk gyógygyümölcsnek, amit az idős embereknek gyógyszerek helyett kellene fogyasztani. Hatásaira az 1970-es években figyeltek fel ismét, többek között a középkori európai szerzetesek gyógynövényleírásait tanulmányozva. Az érett bogyók dúskálnak az egyben antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban. Különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van benne. Három hónap után igazi különlegességgel lephetjük meg ezzel barátainkat.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése