Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. július 1., hétfő

Fűszeres Zöld Dióval Ágyas Kékfrankos Borseprő 2013.



374.

2013/0701
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES



  Fűszeres Zöld Diós Borseprő
  üvegben érlelve
 
 
Ha már egyszer ismét különlegességekkel kezdtem el foglalkozni, akkor a mai napon a folytatásban is egy igazi csemegét szeretnék az olvasóimmal, hallgatóimmal megismertetni. Nyilvánvalóan ez a párlat, amelyet bemutatók valójában nem is létezik, mégis mindenki diópálinkának nevezi. Nagyon sokan, nagy örömmel és körül tekintéssel neki is fognak, de végén nem mindig sikerül az igazit megalkotni, pedig mindenki a kis saját titkos receptjére esküszik. A zöld diót Szent Iván éjszakájáig kell leszedni, mert addig annak olyan az állapota, állaga, hogy feldolgozható. Sokan azt mondják, hogy amíg a tűt bele lehet szúrni, addig használható fel. Végül is az a lényeg, hogy a dió héja ne csonthéjasodjon be, és maga a dióbél is még kocsonyás anyag legyen. A Szent Iván éjszakáján begyűjtött alapanyagot tartják a legjobbnak, így hát én is így cselekedtem. Aztán gondosan megmostam a gyümölcsöt, majd feldaraboltam négyfelé. Ilyenkor igyekezni kell a feldolgozással, mert a feldarabolt diónk nagyon gyorsan bebarnul oxigén hatására, és minél tovább érintkezik azzal, annál többet veszít értékes tulajdonságaiból. Önmagában természetesen a dió nem elég a pálinka elkészítéséhez, hiszen annak titka a fűszerezésben is rejlik. Arról meg már nem is beszélek, hogy a fűszerezésnek az aránya milyen fontos. És ekkor még arról nem is szóltam, hogy ezt a diót nem mindegy, hogy milyen párlatba ágyazzuk bele, mert hiszen erről van szó, hogy ez is egy ágyas párlat. A zölddiópálinka a Tiszántúlon a paraszti gyakorlatban a reggeli munkakezdések itala volt. Jó szolgálatot tett továbbá fejfájás, meghűlés, nátha ellen, de a népi megfigyelések szerint hatásos gyomor- és bélhurut, valamint étvágytalanság esetén is. A diópálinka mai, polgári ízlésnek megfelelő változata nem a mindennapok, hanem a különleges alkalmak itala. Étvágygerjesztő hatásánál fogva kellemes aperitif. A paraszti gyakorlatban legegyszerűbben, házi használatra úgy készítették, hogy a gyenge zöld diót gerezdekre vagdalták, belerakták az üvegbe vagy butykosba, és kisüsti pálinkát töltöttek rá. Hagyták pár hónapon át érni, és csak ennek letelte után fogyasztották. Amikor lefogyott róla a pálinka, megtöltötték újra. Én ez utóbbit azért nem javasolnám, annak ellenére, hogy a kiváló kékfrankos borseprő párlatomat használtam fel alapul, amelyhez szegfűszeget, vaníliát, fahéjat és gyömbért is felhasználtam.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése