375.
2013/0702
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Fahéjas Mézes Meggy
üvegben érlelve
Nem mondhatom, hogy ezúttal is teljesen egyedi
termékről fogok beszámolni, mert mézes meggypálinkával alaposan meg van rakva a
piac. Nevesebbnél-nevesebb pálinkaházak termékei között válogathatunk
kedvünkre, tehát nem könnyű ezekkel fel venni a versenyt. A tavalyi évben igen
csak jól sikerült a meggypálinkám elkészítése annak révén, hogy jókora
mennyiséget kaptam szinte ingyen egy kereskedőtől. Ez a történet azért idén már
nem volt várható, hogy megismétlődik annak ellenére, hogy ezúttal is kerestek
meg kereskedők, de immár csak pénzért, de sikerült meggyet felvásárolnom,
illetve a saját gyümölcsösünkből is sikerült szép mennyiséget hozzá szednünk.
Ezek jelenleg erjedésben vannak, így most nem is erről akarok beszélni, illetve
írni, hanem az egy éves meggypálinka meg ágyazásáról. Nem csak az otthoni
gyümölcsösökben termett idén szép mennyiségben a meggy, hanem az erdőben, a
parlagokon elszórt területeken is jól teremtek a fák. Ebből a cigánymeggyből
sikerült is összeszednem annyit, hogy az aszalógépemmel előkészítsem azt. Az
aszaláshoz előkészített, megmosott, kimagozott meggyet akácmézbe mártogattam,
majd így végeztem el az aszalást, hogy ezt követően azt belehelyezem a
pálinkába ágyként. Az egy éves Érdi Bőtermő meggyem, amely üvegben érlelődött
eddig most már szépen letisztult, aromái kialakultak, zamatai megnyugodtak. A
harmónia kedvéért még egy kis egész fahéjjal is megdobtam, hogy még
különlegesebb illat, zamat jegyeket tudjon majd felmutatni a második érlelési
idő végén. Kimagasló
gyümölcsössége, testes zamata nyújt feledhetetlen pillanatokat fogyasztójának. Ennek a párlatnak az ajánlott fogyasztási hőmérséklete 16-18 celziusz fok.
Az ágyas érlelés következtében enyhe piros színű tónust kapott a párlatunk
színe, amely még inkább növeli a pálinkánk gasztronómiai értékét. Azok számára, akik inkább kedvelik a különleges
ízeket, ezt a párlatot, az akácméz íze teszi kellemesen édessé. A gyengébb
alkoholtartalomra vágyok számára is megadja a pálinka fogyasztás élvezetét ez a
harmonikusan lágyabbá tett italkülönlegesség. Desszertek mellé remek választás,
de önmagában fogyasztva is tökéletes. Érdemes kipróbálni, és főleg bátrabb
hölgyeknek tudom ajánlani, délutáni beszélgetéseik mellé, hogy még inkább
megoldódjon a nyelvük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése