373.
2013/0630
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Mézes Piros Ribizlis Borseprő
üvegben érlelve
A mai nap ünnep, hiszen minden vasárnap ünnep a mi
hitünk szerint. Igaz vannak, akik úgy vélik, hogy a vasárnap a hét utolsó
napja, hiszen a naptár is ezt sugallja, amikor rátekintünk. És valóban a
polgári életben így van, ellenben az egyházi életben a vasárnap a hét kezdete.
Ünnep, amellyel megnyitjuk az előttünk álló napok sorát. Ennek szellemiségében
egy különleges ital kombináció elkészítésére szántam el magamat. A párlatnak az
alapját a nem régen elkészített kékfrankos szőlő borseprő alkotja. Ez már
magában is egy különleges és karakteres párlat, ahogyan azt már korábban
kitaglaltuk. Ehhez az alap italhoz rendeltem hozzá a piros ribizli igen csak
férfit próbáló gyümölcsét ágyként. Ezzel már tudjuk is, hogy egy Ágyas Párlatot
készítettem el. Sokak
szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, kevesek
viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás gyümölcsre. Ha számba vesszük
az élettani szempontból egyik legértékesebb bogyós gyümölcsünk tulajdonságait,
a második csoporthoz fogunk csatlakozni! Számos vad változata megtalálható
bolygónk északi féltekéjének mérsékelt égövében. A XV. században szerzetesek
kezdték termeszteni, aztán a világi földeken is elterjedt az egy-másfél méter
magasra növő, júniusban gyümölcsöt hozó cserje. Nagyon gazdag C-vitaminban
(régen a skorbut megelőzéséért ették), a benne található A-, B1-, B2-, B6- és
E-vitamin is jelentős, kiemelkedő a kálium-, a vas- és a
magnéziumtartalma, fontos ásványi anyagai még a nátrium, a kalcium, a
foszfor és a mangán. Gyulladásgátló hatású, fokozza a sejtek
anyagcseréjét, erősíti a csontokat, a fogakat, az immunrendszert, a
hormonháztartást, megnyugtatja az idegeket. Savai miatt kicsit több bátorságot
igényel fogyasztása, de fanyarkás íze a jellegzetessége, tehát a túl édesítést
nem ajánljuk! S éppen savai miatt a gyomorégésre hajlamos emberek módjával
fogyasszák! Ebben az esetben jómagam is úgy gondoltam, hogy ezt a kiváló
alapanyagot azért egy kicsit meg kell lendíteni az enyhébb ízek irányába,
különben sokan elrettennek, majd a fogyasztásától. Arról nem is beszélve, hogy
a méz, amellyel kicsit megenyhítettem a savait, további kedvező élettani
hatásokkal fog rendelkezni. Így ebben az ágyas párlatban a kékfrankos férfias
markánsága párosul, a még férfiasabb savanykás ízek, zamatok, mézzel történő megszelídítésével.
Bátran próbáljuk ki!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése