109.
2012/0120
AQUAVINICUM
NATÚR
ERDEI GYÜMÖLCS
Vadőszibarack Pálinka
üvegben érlelve
A most bemutatásra kerülő párlatom valóban igazi különlegesség. A parlagon hagyott kertek, szőlőkben sikerült felfedeznem ezt a vadon termő gyümölcsöt, amely azonban csak ritkán terem annyit, hogy pálinkát is lehessen belőle főzni. Negyven-ötven éve még elképzelhetetlen volt, hogy a falusi, hagyományos kis szőlőkben, ne nőt volna egy ilyen szőrös, kissé fanyar ízű, kései őszibarack, amelynek fehéres húsa, piros csikókkal tarkított. A tavalyi év kedvezett neki, és Báta nyolc különböző pontján megtalálva szedtem össze érés szerint ezeket a gyümölcsöket. A legtöbb ember tudomást sem véve megy el mellette nem is sejtve micsoda kincs rejtezik benne. Cefrézése igen nehéz, mivel viszonylag alacsony cukortartalommal bír. A főzet különlegességéről árulkodik, hogy nehéz elkészíteni, és ennek megfelelően viszonylag ritkaságnak számít a szaküzletek polcain. Pálinkában azonban egyre inkább a legújabb divat a vadgyümölcsökből készített párlat. A vadőszibarack esetében kijelenthetjük, szelíd testvérénél intenzívebb, izgalmasabb illat- és ízvilággal rendelkezik. Noha vadőszibarack párlata, illatában szelíd változatának aromái is tisztán kivehetők. Ha soha nem kóstoltunk vadőszibarackot, az illatból akkor is beazonosítható a gyümölcs fajtája. A viszonylag magas alkoholra beállítottság ebben az esetben nem fed el semmit, sőt, fölturbózza az illatot és az ízt. A fehér húsú őszibarackra emlékeztető gyümölcsösség mellet illatban és ízben intenzív, friss, falevélre emlékeztető "zöld" aromák, fűszerek és diszkrét földes jegyek is megtalálhatók. Összetett ízvilág, komplex struktúra. Magas alkoholja ellenére csupa könnyedség és lágyság. Természetesen az érlelés során letisztulnak illatai, aromái, és valóban királynőhöz méltó párlat kerekedik ki belőle. Selymes, lágysága textúra a korty elejétől a végéig, hosszú, tiszta, gyümölcsös utóíz. Illata a szárazpróbában, vagyis az üres pohárban másnap is tisztán érezhető. Férfiak és nők kedvencévé válhat egyaránt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése