105.
2012/0116
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Chardonnay szőlő
üvegben érlelve
A szüret utáni bogyózás volt az első művelet, amely meghatározza a törköly minőségét. Gondosan kiválogatva belőle minden levél és idegen szennyeződés után pektinbontás történik meg. Hat óra áztatás után a színlé levételre került bornak, majd enyhe préselésen esett át a törköly, de gondosan ügyelve arra, hogy ne legyen száraz. Ezt követően némi langyos vízzel került felöntésre, és ráhelyeztük az élesztőt és tápsót, hogy beindulhasson az erjedés folyamata. A tartályok lezárásra kerültek, de figyelve arra, hogy a felszabaduló gázok eltávozhassanak a hordóból. Miután az erjedés folyamata lezajlott, a törköly teteje takarófóliával letakarásra került, és kezdetét vette a pihentetés időszaka. A törköly kifőzése most került sorra. A keletkező alszesznek nem lesz túl magas az alkohol foka, de ezt nem is bánom, hiszen cukor nem került a tiszta törkölyre. A finomítás során mégis sikerül elnyernem a 70 alkohol fokot. A főzdét végig bejárja a szőlő illata, amely a friss nyersesség, karcosság ellenére is jól átjött a párlatba. A keletkező pálinka ezt követően három hónapot tölt üvegballonokban, majd az 50 alkohol fok 42 alkohol fokra kerül gyengítésre, és végleges üvegpalackozásra. Színe szemmel láthatóan áttetsző a szűrés következtében. Illatában megtalálhatók a fajtára emlékeztető jegyek áradó mazsola, citromhéj, szegfűszeg, emellett zamatában gyümölcsösség és lágy szőlő tónusok jellemzik. Szájba véve finom, elegáns törkölyösséget érzünk egy kis vaníliával, utóíze közepesen hosszú. A tulipános pohárban vastagon feltapadó, apró aroma cseppekben alácsorgó alkohol játéka már szemre is különleges. Ízében folytatódik a mazsola, aszalt egzotikus gyümölcsök. Kerek, selymes utóízű, különleges termék, amelyet egyaránt kedvelnek férfiak és hölgyek is. Kellemes időtöltést kívánok minden vele töltött pillanathoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése