24.
2010/1115
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Golden Delicious Alma Pálinka
üvegben érlelve
Hatalmas várakozás előzte meg ennek a pálinkának a születését. Hét mázsa almát szedtem össze mostam meg, szártalanítottam egyenként és daráltam le fáradságot nem kímélő munkával. Aki látták bizony fejcsóválva állapították meg, hogy bizony lehet, hogy nem vagyok teljesen komplett. Az erjesztést nagy műanyag kádban folytattam le, gondosan figyelve a cefrét minden nap. Elismerem, hogy némi megszállottság kell ahhoz, hogy egy ilyen műveletet az ember elvégezzen. Az idősebbek általában legyintettek mondván ebből úgy sem lesz pálinka, cukor nélkül, a fiatalabbak pedig inkább inni szeretnek nem dolgozni a saját italukért. Aztán a lepárlás meghozta a várva várt eredményt és cukor nélkül is lett belőle pálinka, még ha nem is sok, de annál ízletesebb. Sokan megkóstolták, és sokféle véleményt alkottak róla, Sőrés András borász mesterem különlegesen finom pálinkának nyilvánította. Készült ebből barricolt változat is, amelyet egy évvel később Kecelen mérettem meg és kapott bronzérmet. Ez a natúr pálinka azonban többek szerint sokkal finomabb, üdébb, harsányabb a barricoltnál. Talán kevesen tudják, hogy a Golden Delicioust 1890 körül Nyugat Virginiában, az USA-ban, egy házhoz tartozó kertben találták fel, véletlen magoncként. Ma világszerte termesztik. A Golden Delicious színe a zöldessárgától az aranysárgáig terjed. A dombvidékről származó gyümölcsök jellegzetessége a tipikusan pirosas elszíneződés. Az almák nagysága a közepestől a nagyig terjed, és hosszúkás formájúak. A Golden Delicious ízére jellemző, hogy lédús, édeskés aromájú és enyhén savanykás, amely jól átjön a belőle készült pálinkába is, amely ettől finom, de nagyon elegáns aromájú, friss almára emlékeztető lesz illatában. Mégis könnyű, tipikus íz jellemzi, aki ívott belőle sohasem fogja elfelejteni az ízét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése