103.
2012/0114
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Ringlószilva pálinka
üvegben érlelve
Hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs a szilva; gyümölcsfaállományunkból minden magyar állampolgárra két szilvafa jut, amit azért érdemes az embernek tudnia. A kutatók a szilva őshazáját a Földközi-tenger keleti medencéje környékén gyanítják; valószínű, hogy Szíria, Irán, Örmény - Török- és Görögország népei termelték először. A természetleírással is foglalkozó római írók gyakran említik a szilvát. Ovidius a Metamorphoses (Átváltozások) című - 15 könyv terjedelmű - költeményében már pontos leírást ad róla: "...és nedvdús szilvát, nemcsak feketét, de olyant is, mely sárgásan tud vetekedni a zsenge viasszal." A szilvák "családja" roppant népes és változatos. Ha csak a színüket vesszük: vannak köztük zöldek (Zöld ringló), lilák (Ageni, Althann), kékek (Besztercei, Stanley), pirosak (Vörös szilva) és sárgák (Mirabella). E sok fajta szilva közül most Ringlószilvából készült pálinkával foglalkozunk. A ringló szilva sárgászöld színű gyümölcs húsa sárga, édes és lédús. A szilvák királynőjeként is emlegetik a július közepétől fogyasztható ringlót. Az Althann Ringló húsa sárgásfehér, csaknem áttetsző, tömöttleves, édes, finom, kellemes zamatú borízzel emelt. Magvaváló. Magva aránylag kicsiny. A mi esetünkben ebből a mézédes Althann ringlóból készült, erőteljes aromájú ringlópálinka egy új színfolt az Aquavinicum Párlat Rendszerében. Kellemesen gyümölcsös, virágos aromája enyhe mandulás ízzel kiemelkedik minden más szilva fajtától. Ízében nagyon összetett, tartalmas, erős intenzitású mégis harmonikus termék. Párlata szolidan parfümös, felismerhető szilvás illatokkal, ami miatt férfiak és hölgyek egyaránt kedvenc itala lehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése