107.
2012/0118
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Besztercei szilva pálinka
szilvafa hordóban érlelve
Most egy olyan különleges párlatot fogok bemutatni, amelynek különlegessége nem a fajtájában leledzik, hanem érlelési módjában. Az elmúlt hetek alatt nagyon sok és sokfajta módszert mutattam be a pálinka érlelésével kapcsolatban. Többször el is mondtam, hogy az érlelés egyik fajtája a gyümölcs fájából készült hordóban való érlelés. A valóságban ez nem is olyan egyszerű, mert a legtöbb gyümölcs fájából egyáltalán nem készül hordó, és szinte a legritkább esetekben végezzük így az érlelést. Én most mégis a besztercei szilvafa anyagával végeztem el a szilvapálinka érlelését. Már maga a párlat is csodálatosan jól sikerült, mert a gyümölcs magas savtartalma mellé, elég magas cukortartalom is párosult. A lepárlást követően már egy viszonylag sima italt sikerült kinyernem a középpárlatból. A gyümölcsben rejlő savak megtették a határukat és a párlat ízében és illatában is remekül harmonizált. A szilva és aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító. A szilva frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve. Az aszalt szilva a legeredményesebb a székrekedés ellen. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. Ezek a tulajdonságok természetesen igazak a párlatra is annak kismértékben történő fogyasztása esetén. A leterhelt máj a leterhelt emésztőrendszer következménye. Ha az emésztő- rendszert sikerül kissé mentesíteni, az egész szervezet a jobbulás útjára lép. A kálium az, ami a vért megtisztítja a salakoktól. Különösen ott van nagy szükség rá, ahol nem fogyasztanak elegendő zöldséget és gyümölcsöt. Már pedig a mai rohanó világban erre nem mindig fordítunk kellő figyelmet. Amikor a szűzpárlatot belehelyeztem a hordóba és másnap megnéztem már bronzbarnára festette a hordó annak színét. Nemcsak látványnak nyújtott különlegeset, de a három hónap szoba hőmérsékleten történő érlelése zamataiban is különlegeset fog mutatni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése