110.
2012/0121
AQUAVINICUM
ÉRLELT
ERDEI GYÜMÖLCS
Vadőszibarack Pálinka
barricolt tölgyfa hordóban érlelve
Az előzőekben bemutatott anyapárlat egyik tovább fejlesztett változatát szeretném most bemutatni. A párlat az érlelés során egy új fokozatába érkezik el, amely annyira különbözővé teszi az anyapárlattól, hogy már egy merőben más párlatról kell beszélnünk. Ezt történt ezzel a vadőszibarackkal is, amikor az üvegben történő pihentetést, érlelést felváltottam a barricolt tölgyfa hordós érleléssel. Már sokat beszéltem a külön fajta fahordós érlelésekről, és azok jelentőségéről, valamint veszélyeiről, így tudhatjuk, hogy általánosan három-négy féle fahordós érlelést szoktam végezni. A pálinkáim többségét éppen ezért háromfelé osztom egy harmada lesz natúr, a másik harmada fahordós érlelésű, míg végül a harmadik harmad ágyas érlelésű. A vadgyümölcsök esetében akácfa hordós érlelés a klasszikus, és talán legbeváltabb érlelési mód. Én ennek ellenére a barricolt tölgyfahordóval próbálkoztam meg, mert érdekelt ennek hatása a pálinkán. 24 óra elteltével már kávésszínűvé változott az áttetsző színű párlat, ami jelezte, hogy jó utón halad az érlelés. A vad őszi első szippantásra virágos-fűszeres, majd földes jegyeket mutat, amelyet azonban az enyhén barricolt tölgyfa valósággal felturbóz. A fahordós érlelés következtében az alkohol diszkréten a háttérben marad, az aromák intenzív íze azonban hosszan kitart a szájunkban. Játékos pálinka, idővel, három hónap múltán, a parfümössége is előbújik, nem lesz túlzottan tolakodó, bár igencsak bódító. Íze finom, virágos-édeskés lecsengésű. Elegáns, puha, lágy, újabb és újabb kóstolásra ösztönző párlat. Mindig emlékezetünkbe fog maradni íze, illata, és zamata, szinte a rabságába fogunk kerülni, annyira egyedi és megismételhetetlenné, felejthetetlenné képes válni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése